Sara Forsberg kertoo olevansa intersukupuolinen: "Halusin jakaa tarinani lisätäkseni tietoisuutta"

Sara Forsberg muistelee Los Angelesin aikojaan 1:16
Katso myös: Sara Forsberg muisteli Los Angelesin aikojaan: "Jos piti vaikka käydä hammaslääkärissä, oli halvempaa ottaa lento Suomeen..."

Sara Forsberg kertoo somessa olevansa intersukupuolinen.

Radiojuontaja ja laulaja Sara Forsberg kertoo Instagramissa olevansa intersukupuolinen.

En ole kertonut tätä aiemmin, mutta olen intersukupuolinen. Minulla on Swyerin syndrooma,ja eilen vietetyn intersukupuolisuuden päivän kunniaksi (totta kai missasin sen) halusin jakaa tarinani tietoisuuden lisäämiseksi, Forsberg kirjoittaa jakamassaan postauksessa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Seta kertoo verkkosivuillaan, että intersukupuolisuudella tarkoitetaan useita erilaisia luonnollisia variaatioita, joissa kehon synnynnäiset sukupuolitetut piirteet eivät ole yksiselitteisesti nais- tai miestyypilliset. Intersukupuolisuus on sateenvarjotermi, jonka alle luokitellaan monenlaisia asioita.

Intersukupuolisuus ei ole sairaus eikä sitä tarvitse korjata. 

Swyerin syndrooma määritellään Sukupuolen osaamiskeskuksen verkkosivuilla seuraavasti:

Swyerissa ilmenee sukupuolitettuihin kehonpiirteisiin liittyvää synnynnäistä monimuotoisuutta ihmisillä, joilla on XY-kromosomit, eli kromosomit jotka ovat yleensä tyypilliset miehille. Ihmiset, joilla on Swyer, kuitenkin tyypillisesti määritellään syntymässä tytöiksi kehonpiirteiden perusteella. Heidän kehonsa on lähes kaikilta osin samankaltainen kuin muillakin, jotka on syntymässä määritelty tytöiksi. Ainoa ero on sukurauhasissa, jotka eivät kehity munasarjoiksi, jotka voisivat tuottaa hormoneja.

Forsberg jakoi Youtube-tililleen intersukupuolisuuttaan käsittelevän videon. Hän kertoo videolla äitinsä vieneen hänet lääkäriin 16-vuotiaana, sillä hänellä ei ollut merkkejä murrosiän alkamisesta. Lääkärin vastaanotolla Forsbergille tehtiin ultraäänitutkimus, jolloin lääkäri kertoi, ettei näe lainkaan munasarjoja.

Forsbergille tehtiin testejä, mutta kului kuukausia, ennen kuin hän sai tarkempaa tietoa tilastaan.

– Jonkin ajan kuluttua minut kutsuttiin paikalle, ja lääkärini kertoi, että olin miespuolinen sikiö ja minun oli tarkoitus syntyä poikana, mutta geneettisen mutaation vuoksi synnyin puoliksi naisena.

Forsbergin mukaan lääkäri kertoi myös, että hänen munasarjojensa paikalla oli kolme kasvainta, jotka olisi poistettava välittömästi. Samalla hän sai tietää hänellä olevan kaksi kehittymätöntä kivestä, ja ettei hän voisi tulla koskaan raskaaksi.

Saatuaan diagnoosin Forsberg aloitti estrogeenihoidon, jotta hänen murrosikänsä käynnistyisi. Hoidoista oli Forsbergin mukaan hieman apua, mutta enimmäkseen ne lisäsivät vain hänen pituuskasvuaan. 

Forsberg kertoo, että hänet kasvatettiin tyttönä ja että hän identifioituu naiseksi. Hän kuvaa asiasta julkisesti puhumisen tuntuvan hyvältä ja vapauttavalta.

– Diagnoosini vuoksi tunsin oloni niin pitkään yksinäiseksi. Yritin aina epätoivoisesti löytää videoita, joissa intersukupuoliset ihmiset kertoisivat asiasta ja normalisoisivat sitä vähentääkseen sen ympärillä olevaa stigmaa. Jos voin saada edes yhden ihmisen tuntemaan olonsa vähemmän yksinäiseksi jakamalla oman tarinani ja kertomalla, että se on normaalia, niin olen onnellinen ja työni on tehty.

Lue myös:

    Uusimmat