Mainos

Santasalo-JOT vähentää kolmatta sataa työntekijää

Santasalo-JOT ennakoi tuntuvaa tuloksen heikkenemistä. Siksi yhtiö vähentää henkilöstöään 250-300:lla. Vähennykset koskevat yhtiön tuotantolaitoksia Kanadassa, Ruotsissa, Saksassa, Valko-Venäjällä, Kiinassa ja Suomessa.

Iso osa vähennyksistä toteutetaan kotimaan laitoksilla. Niitä on Karkkilassa, Porissa, Pietarsaaressa, Harjavallassa ja Iisalmessa. Johtaja Arto Kiiskisen mukaan tarkkaa selvitystä henkilöstövähennysten kohdentamisesta maittain ja laitoksittain ei vielä ole tehty. Vähennyksistä 80 toteutetaan jo tämän vuoden aikana. Ne kohdistuvat Suomen ja Ruotsin laitoksiin, joilla on paljon määräaikaisia työntekijöitä. Tällä haavaa konsernin palveluksessa on vajaat 3000 ihmistä. Tulosvaroituksen taustalla on yhtiön tuotteiden äkillisesti alentunut menekki.

-Vielä lokakuussa konsernin päätoimialalla JOT Componentsilla oli ennätystoimitukset, Kiiskinen sanoo. Marraskuussa tilaukset selvästi alenivat. JOT Components tekee valutuotteita raskaalle kuorma-autoteollisuudelle sekä metallin konepajateollisuudelle pohjoismaihin ja Pohjois-Eurooppaan. Raskaan kuorma-autoteollisuuden huippu on Kiiskisen mukaan nyt saavutettu. Se, että menekin käänne sattui näin yht'äkkiä oli hänen mukaansa pieni yllätys. Santasalo-JOT arvioi rahoituserien jälkeisen tuloksensa puolittuvan viimevuotisesta eli alenevan tänä vuonna noin 30 miljoonaan markkaan.

Rönsyistä eroon

Tuotannon sopeuttaminen markkinatilannetta vastaavaksi on tarkoitus tehdä työvuoroja vähentämällä, yhden kaavauslinjan sulkemisella sekä henkilöstön vähentämisellä. Tervehdyttämistoimiin kuuluu myös keskittyminen ydinliiketoimintoihin. Viime vuoden yrityskaupoissa konserni rönsysi ydintoimintojen ulkopuolelle. Alkuvuodesta yhtiö osti Askon komponenttiliiketoiminnan ja syksyllä kilpailijansa Ruotsista eli Componenta Industrin. Santasalo-JOT-konserni koostuu kahdesta alakonsernista: Santasalosta ja JOT Componentsista. Neljä viidesosaa yhtymän liikevaihdosta kertyyy JOT Componentsista ja loput Santasalosta, joka tekee voimansiirron vaihteita. Viime vuonna konsernin liikevaihto oli 1,4 miljardia markkaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.