Mainos

Sanoma yritti saada Harkimon hallikaupat rikostutkintaan ennen viime eduskuntavaaleja

MTV Uutisten tietojen mukaan mediakonserni Sanoma yritti vuosi sitten myös poliisitutkinnan keinoin kukistaa Harry Harkimon miljoonien halliriidassa. Poliisin mukaan asiassa ei ollut syytä epäillä rikosta.

Sanoma-konserniin kuuluva Sanoma Trade Oy teki tammikuun lopussa 2015 Helsingin rikospoliisille tutkintapyynnön Harkimosta.

Sanoma pyysi poliisia tutkimaan, oliko Helsinki Halli Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja omistaja Harry Harkimo syyllistynyt törkeään petokseen erehdyttämällä Sanoma Trade Oy:tä, kun Harkimo myi Helsinki Hallin omistaman Hartwall-areenan venäläismiljardöörien Arena Eventsille kesällä 2013. Sanoma oli myynyt halliosakkeet Harkimon omistamalle Hjallis Promotion Oy:lle.

Sanoma väitti tutkintapynnössä, että Harkimo olisi ennen kauppaa antanut virheellistä tietoa kaupan kohteena olevien osakkeiden ostajasta. Tutkintapyynnön mukaan Harkimo olisi ilmoittanut Sanoma Oy:lle, että osakkeet myydään suomalaisista huippu-urheilijoista koostuvalle ostajataholle.

Sanoma Traden tutkintapyynnön oli laatinut asianajaja Kai Kotiranta.

Poliisi: Ei rikosta

Poliisi teki Harkimon asiassa tutkinnan lopettamispäätöksen toukokuussa 2015, koska asiassa ei ollut syytä epäillä rikosta. Mitään esitutkintaa ei siis tehty.

Samaan aikaan, kun Sanoma oli tehnyt epäillystä rikoksesta tutkintapyynnön, Harkimo valmistautui eduskuntavaaleihin, joissa hän myös tuli valituksi kansanedustajaksi.

Sanomilla oli asiassa vireillä myös turvaamistoimia, joilla Harkimon omaisuutta oli määrätty vakuustakavarikkoon miljoonien arvosta. Lisäksi Sanoma oli käynnistänyt välimiesmenettelyn Harkimoa ja tämän yhtiötä Hjallis Promotionia vastaan. Sanoma vaati Harkimolta miljoonien korvauksia.

Riitajuttukin päättyi Harkimon voittoon marraskuussa 2015, kun välimiesoikeus ratkaisi Hjallis Promotionin ja Sanoma Traden välisen kiistan Harkimon eduksi. Välimiesoikeuden päätös on salainen.

Tutkintapyyntö jäi väitteen varaan

Poliisi oli puhuttanut Sanoma Traden tutkintapyyntöön liittyen alustavasti Sanoma Holdingin Hellevi Kekäläistä. 

Kekäläisen mukaan Halli Oy:n osakeomistuksen myynti ei ollut 2013 Sanoma Oy:lle strategisesti merkittävää eikä sillä ollut merkitystä, että Harkimo myi kaupan Sanoma Oy:n omistamat osakkeet edelleen venäläiselle taholle.

– Sen sijaan sillä oli merkitystä, että Harkimo ei koskaan kertonut aikovansa ostaa koko Halli Oy:n osakekannan myydäkseen sen eteenpäin. Jos tämä tieto olisi ollut Sanoma Oy:llä, yhtiö ei olisi myynyt osakkeita Harkimolle vaan olisi itse neuvotellut suurimpana Halli Oy:n omistajana suoraan kolmannen tahon kanssa osekekaupasta, Kekäläinen sanoi.

Kekäläisen mukaan "Jokerit" on tavaramerkki ja Jokerit-jääkiekkojoukkueella on valtakunnan tunnetuimpana jääkiekkoseurabrändinä varmasti jokin arvo.

Poliisi katsoi tutkinnan lopettamispäätöksessään 12.5.2015, että tapauksessa on kyse lähtökohtaisesti riita-asiasta. Poliisi päätyi myös siihen, että Sanomien tutkintapyynnön perusteella esittämät asiat jäivät väitteen varaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.