"Sanoi vain kiitos, avasi oven ja juoksi pakoon" – rovaniemeläisen taksikuskin somekirjoitus sai opiskelijapojan katumaan "typerää päähänpistoaan"

Maksamattomat asiakkaat piinaavat taksiyritystä – yrittäjä kertoo härskeimmän huijauksen:"Mä en aio tätä maksaa, etkä sä pääse heti perään" 2:29

Rovaniemeläinen taksikuski päätti kokeilla sosiaalisen median voimaa etsiessään maksamatonta asiakasta. Taksi Helsingin toimitusjohtaja kertoo, että niin sanottuja juoksutakseja otetaan satoja vuosittain.

Punaisiin opiskelijahaalareihin pukeutunut nuori mies hyppäsi taksin kyytiin Rovaniemen keskustassa aamuneljän aikaan sunnuntaina. Määränpäähän saavuttiin kymmenen minuutin kuluttua, mutta yksi oleellinen asia jäi päihtyneeltä asiakkaalta suorittamatta.

– Hän sanoi vain kiitos, avasi oven hihallaan ja lähti juoksemaan pakoon. Jäin paikoilleni ihmettelemään. Rohkeampi olisi varmaan lähtenyt perään, nimettömänä pysyttelevä kuljettaja kertoo.

Somesta apua karkulaisen etsinnässä

Maksamatta jäi vain noin 14 euroa, mutta yli 10 vuotta taksia ajanut kuski halusi periaatteen vuoksi selvittää asian. Hän kirjoitti tapauksesta erääseen Facebook-ryhmään ja pyysi lempein mutta päättäväisin sanankääntein miestä ilmoittautumaan.

Kuljettaja kuvaili miehen pukeutumista ja muistutti hänen tallentuneen turvakameran kuviin. Päivityksestä olikin apua, sillä mies oli ensin yhteydessä taksikeskukseen sunnuntai-iltana ja lopulta kuljettajaan maanantaina.

– Hän sanoi katuvansa kovasti typerää päähänpistoaan ja aikoi maksaa taksikyydin tilille. Somessa on näköjään voimaa, sanoo kuljettaja.

Kuskit eivät edes raportoi kaikkia tapauksia

Taksi Helsinki -yhtiössä tapahtuu vuosittain muutama sata tapausta, jossa asiakas jättää taksimatkan maksamatta.

Todellinen määrä on toimitusjohtaja Jari Kantosen mukaan suurempi, sillä kuljettajat eivät raportoi kaikkia tapauksia, vaan ne vain kuitataan hukkakyydeiksi. Kantonen sanoo itsekin yllättyneensä niin sanottujen juoksutaksien määrästä. Tapaukset painottuvat yöaikaan.

– Tyypillinen tapaus on sellainen, jossa otetaan Helsingin keskustasta taksi ja pyydetään ajamaan lähiöön kerrostaloalueelle. Matkalla jutellaan mukavia ja perille saavuttaessa hilpaistaan juoksujalkaa kerrostalojen sekaan, kertoo Kantonen.

Taloudelliset menetykset liikkuvat toimitusjohtajan mukaan kymmenissä tuhansissa euroissa vuodessa. Vain murto-osa tapauksista menee poliisille ja silloin siihen liittyy myös jokin muu rikos. 

Kuljettajan mahdollisuudet lähteä karkulaisen perään ovat melko vähäiset, koska auto on usein liikenteen kannalta hankalassa paikassa. Osa myös suunnittelee tekonsa tarkkaan etukäteen.

– Kerran asiakas oli pyytänyt ajamaan kujalle, jossa kuljettajan puolella oli mahdollisimman vähän tilaa. Asiakas toivotti kuskille hyvää päivänjatkoa ja ilmoitti ettei maksa matkasta. Hän sanoi olevansa jo kaukana siinä vaiheessa, kun kuljettaja saa auton peruutettua kujalta pois. Sitten hän vain poistui autosta, kertoo Kantonen.

Lue myös:

    Uusimmat