Sanna Marin paljastaa HS:lle, miksi muutti mieltään koronapassista: "Meille saattaa tulla tarpeita, joista emme vielä tiedä"

Pääministeri Sanna Marin kommentoi koronapassia 11:57
Pääministeri Sanna Marinin kommentoi aiemmin tällä viikolla koronapassia MTV Uutisille – katso haastattelu videolta!

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo Helsingin Sanomille, että etenkin rokotekattavuuden kasvu sai hänet muuttamaan mielensä koronapassin suhteen.

Hallitus on saanut viime päivien aikana kovaa kritiikkiä etenkin kulttuurialalta siitä, että koronapassin valmistelut ovat pahasti myöhässä. 

Tapahtumaelinkeinon keskusjärjestö Tapahtumateollisuus ry ehdotti jo keväällä, että Suomessakin otettaisiin koronapassi käyttöön muiden maiden esimerkin siivittämänä. 

Vielä tuolloin asia jäi ajatuksen tasolle, eikä se saanut osakseen kannatusta. 

Kesän aikana on kuitenkin tapahtunut muutos – niin Suomen koronatilanteessa kuin pääministeri Sanna Marinin (sd.) suhtautumisessa rajoituksiin ja myös koronapassiin. 

Hallitus neuvotteli Suomen koronatilanteesta ja mahdollisista rajoituksista torstaina. Moni yllättyi, kun neuvottelujen jälkeen päätettiin vain ravintolarajoitusten kiristämisestä pahimmilla tautialueilla.  

Hymyileväinen pääministeri totesi, että yhteiskuntaa ei tulla enää sulkemaan yhtä rajusti kuin aiemmin epidemian aikana. Samalla hän kertoi näyttävänsä vihreää valoa koronapassille. 

Mistä täyskäännös johtuu?

– Keväällä meillä ei vielä ollut sellaista rokotuskattavuutta, että olisi ollut edellytyksiä isolta osalta suomalaisia sulkea joitain yhteiskunnan toimintoja, Marin toteaa Helsingin Sanomille.

Vielä keväällä Marin näki, ettei koronapassi ole ajankohtainen – olihan koronatilanteen tarkoitus helpottaa kesällä kausivaihtelun ja rokotusten avulla. 

Elinkeinoministeri Mika Lintilä on todennut MTV Uutisille, että passin valmisteluun ja lakipykälien viilaamiseen vierähtää aikaa. Tämänhetkisten arvioiden mukaan koronapassi saadaan käyttöön aikaisintaan lokakuussa

Tuolloin rokotekattavuuskin on oletettavasti korkeampi.

Miksi pääministeri siis kokee passin ajankohtaiseksi nyt tai syksyllä?

– Kuten olemme nähneet myös tämän uusimman deltavariantin kohdalla, niin koronavirus on arvaamaton ja meille saattaa tulla tarpeita, joista emme vielä tiedä. 

– Koronapassin valmistelussa on siis kyse myös varautumisesta, pääministeri perustelee HS:lle. 

Marin: Passia valmisteltiin jo keväällä

Tapahtumateollisuus ry kertoi aiemmin tällä viikolla MTV Uutisille olevansa pettynyt siihen, että koronapassin valmistustöitä ei aloitettu jo keväällä ja siten varauduttu tilanteisiin, joissa koronatilanne heikentyy äkillisesti. 

Marin vakuuttaa HS:lle, että valmistelu alkoi jo keväällä. Hänen mukaansa hallitus selvitti jo tuolloin alustavasti koronapassin juridisia edellytyksiä. 

Nyt valmistelutyö jatkuu usean eri ministeriön yhteistyönä. 

– Ehkä korona-aikana on unohtunut se, että prosessit eivät normaalisti etene muutamassa viikossa tai yhdessä kuukaudessa, Marin muotoilee HS:n haastattelussa. 

Lue myös:

    Uusimmat