Hallitus näytti vihreää valoa koronapassille – elinkeinoministeri Mika Lintilä: Koronapassi halutaan syksyllä käyttöön

1:58
Näin elinkeinoministeri Mika Lintilä kommentoi koronapassin valmistelutyötä ja aikataulua

Koronastrategia on Marinin mukaan tavoitteena päivittää ensi viikolla.

Hallitus on antanut vihreää valoa koronapassin kehittämiselle. Asiasta kertoivat useat ministerit hallituksen neuvottelun jälkeen torstaina iltapäivällä.

Toistaiseksi ei ole kuitenkaan tietoa siitä, milloin passi voitaisiin mahdollisesti saada käyttöön. Seuraavaksi asiaa lähdetään valmistelemaan usean ministeriön yhteistyönä.

Koronapassilla on eri maissa mahdollistettu tapahtumien järjestäminen joko koronataudin sairastaneille, täysin rokotetuille tai negatiivisen testituloksen saaneille.

– Tietenkin valmistelutyötä pitää tehdä ja paljon on vielä avoimia kysymyksiä, joihin tarvitaan vastauksia, joten tässä vaiheessa on vielä mahdotonta luvata, että passi tulee tai milloin se tulee, pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan hallitus oli linjauksessa "erittäin yhtenäinen".

Teattereille tarvitaan "pikaisesti vastauksia"

Hallitus keskusteli torstain neuvottelussaan myös epidemianhoitoon Suomessa käytetyn hybridistrategian päivittämisestä.

– Hallituksen lähtökohtana on, että strategiaa päivitetään ajatuksella, miten pitäisimme yhteiskuntaa auki tulevana syksyn aikana, Marin sanoi.

Päivityksen valmistelu on Marinin mukaan yhä kesken. Tavoitteena on hänen mukaansa päättää päivityksestä ensi viikolla.

Hallitus keskusteli Marinin mukaan myös tapahtumatoiminnasta. Hänen mukaansa tarvitaan "pikaisesti vastauksia" teattereille asetettuun vaatimukseen kahden metrin turvavälistä, joka käytännössä rajoittaa voimakkaasti yleisömääriä.

– Tämän osalta keskustelimme vielä siitä, että saisimme paljon nopeammin välineitä kentälle niin, että olisi mahdollista yhteiskuntaa edelleen pitää auki, hän sanoi.

Lisäksi hallitus keskusteli koulujen alkamisesta. Marinin mukaan opetus- ja kulttuuriministeriö käy keskusteluja korkeakoulujen ja opiskelijajärjestöjen kanssa tapahtumien järjestämisestä tartuntaryppäiden estämiseksi.

Seurasimme ministerien poistumista Säätytalolta tässä artikkelissa.

16.23: Pääministeri Sanna Marinin mukaan hybridistrategiaa päivitetään sen mukaan, miten yhteiskuntaa olisi mahdollista pitää tulevana syksynä auki. Tämän lisäksi kokouksessa keskusteltiin tulevasta kouluvuodesta ja koulujen alkamisesta. Marinin mukaan on tärkeää estää mahdolliset tartuntaryppäät syksyllä järjestettävissä opiskelijatapahtumissa.

Marin kertoo, että hallitus on näyttänyt vihreää valoa koronapassille. Valmistelutyössä ovat mukana työ- ja elinkeinoministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö, oikeusministeriö ja valtiovarainministeriö.

16.20: Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen vahvistaa, että hallituksen tahtotila on valmistella koronapassia. Kurvisen mukaan hallinnollisesti kaikki oleelliset ministeriöt ovat mukana valmistelussa. 

16.15:Elinkeinoministeri Mika Lintilä kertoo, että hallitus on näyttänyt vihreää valoa koronapassin valmistelulle. Valmistelu alkaa välittömästi. Lintilän mukaan passi tulee syksyllä käyttöön. Lintilän mukaan hallituksen näkemys on yhtenäinen. Passi tulisi käyttöön Lintilän mukaan yksityisen ja kolmannen sektorin palveluissa, mutta asia tarkentuu vielä passin valmisteluaikana.

1:58

16.05: Odotamme ministereiden poistumista Säätytalolta. Toistaiseksi kukaan Marinin hallituksen ministereistä ei ole astunut median eteen. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja