Sanna Marin kertoo britti-Voguessa elämästään äitinä ja nuorena pääministerinä: "Se ei ollut jotain, mitä olisin suunnitellut"

10:37
Näin Sanna Marin kertoi MTV Uutisille Suomen koronatilanteesta MTV:n Uutisextrassa 21.3.

Sanna Marin kertoo britti-Voguen toukokuun numerossa pääministeriydestä, äitiydestä sekä omista taustoistaan.

Maanantaina 30. maaliskuuta britti-Voguen Instagram-tilillä paljastettiin tieto siitä, että Suomen pääministeri Sanna Marinin haastattelu nähdään maailman tunnetuimman muotilehden toukokuun numerossa. Marinin haastattelu esitellään lehden kannessa sanoin "Tapaa maailman nuorin naispääministeri". Britti-Voguen toukokuun numero ilmestyy perjantaina 3. huhtikuuta. 

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen tästä.

Marinin haastattelu julkaistiin britti-Voguen nettisivuilla jo tiistaina 31. maaliskuuta. Toimittaja Sirin Kalen kanssa tehty haastattelu on jutun mukaan toteutettu tammikuussa pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa, joka sijaitsee Helsingissä. Marinista tuli Suomen pääministeri joulukuussa 2019, ja jutussa kerrotaan hänen päättäneen tuolloin haluavansa asua Kesärannan sijaan avomiehensä Markus Räikkösen ja parin kaksivuotiaan Emma-tyttären kanssa perheen kodissa Tampereella.

Koronavirusepidemian takia Marinin perheen oli kuitenkin pakko muuttaa toistaiseksi Kesärantaan, sillä pääministeri työskentelee seitsemänä päivänä viikossa kriisin ratkaisemiseksi.

Jutun mukaan Marinin ilme kirkastuu selkeästi aina, kun hän puhuu tyttärestään Emmasta. Haastattelun yhteydessä Marin on näyttänyt Kalelle muun muassa samana aamuna otettuja yhteiskuvia Emma-tyttären kanssa, joissa kaksikko näyttää aivan tavalliselta äiti-tytär-parivaljakolta.  

– Hän ei ymmärrä mitään tästä. Kerran hän katseli lehteä, jossa oli kuva minusta, ja sanoi: "Tyhmä lehti! Ei äiti", Marin kertoo haastattelussa.

Marinin omat vanhemmat erosivat hänen ollessaan hyvin nuori, eikä hän ole nähnyt isäänsä sen jälkeen kuin kerran. Haastattelussa Marin kertoo, ettei hän koe, että hänellä olisi isää. 

Sen jälkeen, kun Marinin vanhemmat erosivat, hänen äitinsä rakastui toiseen naiseen. Marin ylistää Suomea ja sen suvaitsevaisuutta, mutta samaa sukupuolta olevien suhteet ja liitot olivat kuitenkin usein tabu vielä 1990-luvulla. 

– Sen yllä leijui hiljaisuus. Ja tunsin sen hiljaisuuden. Eikä kasvaessani tuntunut hyvälle, että se hiljaisuus oli olemassa, Marin muistelee. 

Nuorempana rahasta oli toisinaan puutetta ja opintojensa lomassa Marin työskenteli aikoinaan muun muassa Sokoksen myyjänä. Kun Marinista tuli pääministeri, Viron sisäministeri Mart Helme arvosteli tämän menneisyyttä ja puhui tästä muun muassa "myyjätyttösenä". Marin itse ihmetteli kommentteja.

– En ymmärtänyt sitä. Useimmat nuoret työskentelevät kaupoissa tai jossain muissa matalapalkkaisissa töissä varttuessaan.

Marinista tuli pääministeri joulukuussa 2019, kun hänen edeltäjänsä Antti Rinne joutui eroamaan koko maata kohauttaneen Posti-kohun ja lakkosaagojen seurauksena. Marin toimi tätä ennen liikenne- ja viestintäministerinä ja Rinteen erottua SDP:n puoluevaltuusto valitsi Marinin pääministeriehdokkaakseen.

10. joulukuuta 2019 Marin valittiin Suomen pääministeriksi, jolloin hänestä tuli maailman nuorin istuva pääministeri ja Suomen historian nuorin pääministeri. Kuukautta myöhemmin Itävallan liittokanslerin ja pääministerin virkaan astui Marinia vuotta nuorempi Sebastian Kurz, joka syrjäytti Marinin maailman nuorimman pääministerin paikalta. Marin on kuitenkin tällä hetkellä edelleen maailman nuorin maansa hallitusta johtava nainen. 

 –Se ei ollut jotain, mitä olisin suunnitellut, Marin kommentoi pääministeriyttään. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja