Sänkysi on likaisempi kuin simpanssin pesä – "lievästi yllättävää"

Simpanssit kokoavat pesänsä joka päivä, kun ihmiset möyrivät samoissa lakanoissa kerta toisensa jälkeen.

Katso yllä olevalta videolta, miten lavuaari puhdistuu näppärästi.

Ikävältä haiskahtava paljastus: sänkysi on todennäköisesti likaisempi kuin simpanssin pesä.

Näin kertoo Pohjois-Carolinan yliopiston tuore tutkimus. Tutkijat havaitsivat, että ihmiset lepäävät huomattavasti likaisemmassa ympäristössä kuin kädelliset sukulaisemme.

Osasyy tälle saattaa olla se, että käytämme samoja lakanoita kerta toisensa jälkeen. Jopa kolmas sängyistä löytyneistä bakteereista on peräisin ihmisten kehosta.

Tutkijat halusivat verrata, miten on asian laita geneettisillä lähisukulaisillamme. Simpanssit rakentavat sänkynsä joka päivä uusista oksista ja lehdistä.

Pesissä vähemmän kehoista peräisin olevia mikrobeja

Tutkijatiimi keräsi näytteet 41 tansanialaisen simpanssin pesästä. He huomasivat, että pesistä löytyi merkittävästi vähemmän kehosta peräisin olevia bakteereja kuin ihmisten sängyistä.

– Emme löytäneet tuollaisia mikrobeja pesistä käytännössä ollenkaan, mikä oli lievästi yllättävää, sanoo tutkimusta johtanut tohtoriopiskelija Megan Thoemmes.

Sängyt varsinaisia loispesäkkeitä pesiin verrattuna

Tutkijoiden hämmästys sai jatkoa, kun he etsivät simpanssien pesistä loisia, kuten kirppuja, täitä ja punkkeja. Tutkituista 15 pesästä löytyi vain neljä loisyksilöä.

Ihmisten käyttämien tyynyjen painosta jopa kolmanneksen on arvioitu olevan kuollutta ihoa, pölypunkkeja ja niiden jätöksiä.

Peitosta saattaa puolestaan löytyä jopa 20 000 punkkia, patjasta taasen sadasta tuhannesta jopa kymmeneen miljoonaan punkkia.

– Jollain tavoin pyrkimyksemme luoda itsellemme puhdas ympäristö tekeekin siitä vähemmän ideaalin, summaa Thoemmes.

***


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja