Mainos

Sankaripalomies pelasti pikkupojan kaivosta: "Vaari soitti ja kiitteli itku kurkussa"

Häijään kylässä asuvan palomies Jukka Lehtisen kauppareissu keskeytyi dramaattisella tavalla lauantai-iltana.  

Hän sai puheviestillä hälytyksen: 5-vuotias lapsi oli pudonnut viiden metrin matkan kaivoon Mouhijärvellä. Pikkupoika oli vaarassa hukkua.

Lehtinen ehti ensimmäisenä paikan päälle, jossa hän näki tapahtumaa vierestä todistaneen pojan siskon. Hän oli hälyttänyt perheen isän apuun.

– Isä oli heittänyt kaivoon puutarhaletkun, johon hän oli sitonut taitettavat keittiötikkaat. Poika roikkui niissä pysyäkseen pinnalla. Isä haki jostain liinan, jolla laskeuduin kaivoon. Pidin poikaa pinnalla, ja palokunta saapui paikalle. Saimme hänet lopulta ylös kaivosta, Lehtinen muistelee tapahtumia.

Poika kylmissään

Hän ja isä eivät uskaltaneet nostaa poikaa tikkaiden varassa ylös, sillä he pelkäsivät, että poika putoaa uudestaan kaivoon.

– Poika oli niin kylmissään, että sai pidettyä vain sen verran kiinni, että pysyi pinnalla. Hän oli aivan viluissaan. Kaivossa oli 2–3 metriä vettä.

Lehtinen työskentelee arkisin palomiehenä Tampereella, mutta työ pyörii kuvioissa myös vapaapäivinä. Viisikymppinen perheenisä kuuluu viikonloppuisin Mouhijärven vapaapalokunnan hälytysryhmään, joka lähtee ensimmäisenä paikalle.

Sisko pelasti pojan hengen

Lehtinen sanoo, että keskittyminen edessä olevaan haastavaan tehtävään alkoi matkalla perheen talolle.

– Mietin vaihtoehtoja, että miten menettelee. Kaiken muun suljin pois, se meni ihan omalla painollaan. Kaikki keskittyminen oli menomatkalla tilanteeseen. Ei siinä näe, mitä ympärillä tapahtuu.

Hän kiittelee erityisesti perheen tyttären toimintaa pelottavassa tilanteessa. Kaivoon putoamisen nähnyt isosisko ei panikoinut, vaan hälytti välittömästi isän paikalle. Tilanteesta oli lähellä tulla murhenäytelmä.

– Jos sisko ei olisi mennyt heti sanomaan isälleen, niin poika ei olisi päässyt pois millään. Hän ei olisi pitkään jaksanut pysyä pinnalla, vaan hukkunut sinne.

Vaatimaton palomies myöntää hieman kaarrellen, että myös omasta toiminnasta on tullut kehuja. Ne lämmittävät.

– Pojan vaari soitteli sunnuntaina. Hän kiitteli itku kurkussa, sankari kertoo. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.