Varoitus pikavauhtia tulleen talven vaaroista: Tommi, 9, vajosi jäihin Vantaalla, tilanteen nähnyt vaatimaton sankari säntäsi perään – "Poika oli kaulaansa myöten vedessä"

Vantaalla sattui maanantaina läheltä piti -tilanne, kun 9-vuotias poika vajosi jäihin suositun "Möskärin" pulkkamäen tuntumassa Hiirilammella. Pojan Johanna-äiti haluaa muistuttaa, ettei jäille kannata vielä mennä, vaikka ilma talviselta näyttäisikin.

9-vuotiaan Tommin äiti Johanna oli työpaikallaan, kun mieheltä tuli viesti, että poika oli pudonnut jäihin.

– Tommi ja hänen ystävänsä olivat aamupäivällä Möskärin pulkkamäessä laskemassa liukureilla. Poikien isän oli tarkoitus hakea pojat myöhemmin. Yhtäkkiä poika olikin ollut läpimärkänä kotiovella, Johanna kertoo MTV Uutisille.

Johanna ei aluksi käsittänyt, miten vakavasta asiasta oli kyse.

– Ajattelin vielä töissä, että siellä on varmaan vaan vähän pludattu ja kengät kastuneet. Iltapäivällä kun tulin kotiin, poika vaikutti ihan reippaalta, mutta illalla hän tuli juttelemaan asiasta ja tajusin, että siellä ollaan oltu vähän syvemmissä vesissä.

– Pojat olivat halunneet vähän kokeilla jäätä ja rikkoa sitä. He olivat lammen jään päällä, kun Tommi horjahti avantoon ja oli siellä kainaloita myöten. Poika sanoi, etteivät jalat yltäneet pohjaan.

"Jää ei suinkaan ole edes pienen pojan kestävää"

Johanna haluaa varoittaa muita heikoista jäistä.

– Pojat olivat vain ajatelleet että pakkasta ja lunta on. Että nyt on talvi ja lammen vesi on jäätynyt. Toivottavasti ihmiset nyt ymmärtävät, että se ei ole suinkaan vielä edes pienen pojan kestävää. Haluan sanoa muillekin, että älkää ihmeessä menkö jäälle vielä.

"Sankari" löydettiin sosiaalisen median avulla

Johanna kuulutteli myöhemmin Facebookissa poikansa pelastanutta miestä.

– Laitoin Vantaan puskaradioon etsintäkuulutuksen, kun halusin häntä ihan henkilökohtaisesti kiittää sydämeni pohjasta, että meidän ainokaisemme pääsi sieltä hyvin ja turvallisesti kotiin. 

Etsintä tuotti tulosta ja Johanna tavoitti poikaansa auttaneen miehen.

– Hän ei itse haluaisi kutsua itseään sankariksi, mutta sanoin hänelle, että hän on ainakin meidän perheemme sankari, Johanna sanoo.

Eväsretki muuttui pelastustehtäväksi

Tommi-pojan jäistä pelastanut mies, Jukka, kertoo MTV Uutisille olleensa perheensä kanssa retkellä, kun päivä sai yllättävän käänteen.

– Vaimon ja kaksospoikiemme kanssa olimme siinä lammen lähellä syömässä eväitä. Vaimo huomasi tilanteen ja lähti juoksemaan. Ihmettelin, mihin hän lähti ja lähdin juoksemaan perään. Kun tulin rantaan, huomasin että nuori poika oli vedessä kaulaansa myöten. Autoin hänet rannasta käsin kädellä kurkottamalla ylös.

Jukan mielestä tilanne ei näyttänyt siltä, että poika olisi ollut syvällä.

– Pojan äiti kertoi minulle myöhemmin, että poika oli säikähtänyt kovasti, eivätkä hänen jalkansa yltäneet pohjaan.

Jukka teki pikaisen ensiavun lammen rannalla: Pojan kumisaappaista kaadettiin vedet pois ja enimmät vedet puristeltiin myös vaatteista. Tämän jälkeen hän lähti viemään poikaa kotiin.

– Poika oli hyvin viluissaan ja ajateltiin että nyt hänet on vaan saatava suoraan kotiin lämmittelemään.

Jukka ei kaipaile ylistystä suorittamastaan pelastustehtävästä.

–  Pojan äiti kutsui meitä sankareiksi, mutta en minä itseäni sankarina näe, hän hymähtää.

– Tässä kävi onni onnettomuudessa, kaikki meni ihan hyvin. Toivottavasti moni vanhempi ymmärtää, että jäät ovat aika heikkoja vielä.

Lue myös:

    Uusimmat