Mainos

Sankarikissa ja sankarikoirat viettivät leppoisan loppuvuoden – mediamylläkkäänkin saanut tottua

Sankarikissa Seppo ja hänen muutamat kollegansa koirapuolelta ovat saaneet viettää rauhallisen loppuvuoden. Uusia pelastustehtäviä ei ole ilmaantunut. Joululahjojakin sankarit saivat.

Suomen ensimmäiseksi sankarikissaksi nimetty vantaalaisnaukuja Seppo on viettänyt edellisvuotta kiireettömämmän joulukuun.

Suomen Kissaliitto antoi sankaripalkinnon Sepolle esimerkillisestä toiminnasta, kun tämä kovaäänisellä naukumisella paljasti palavan pesukoneen olohuoneessa olleelle isäntäperheelle. Masinan takaosa oli syttynyt pesun aikana tuleen, ja Seppo ilmoitti tilanteesta moukumalla tavallistakin messevämmin.

Sepon omistaja Minna Tiainen kertoo, että varsinkin sankarikissapalkinnon julkistamisen jälkeen keväällä puhelimet soivat tiuhaan. Seppo esiintyi monen valtamedian sivuilla ja muun muassa Koululainen-lehden kannessa.

– Pidettiin silloin pienet mitalikahvitkin meillä kotona. Silloin Sepolle tuli lahjoja ja muuta, ylpeä omistaja kertoo.

Minna Tiainen sanoo, että Seppo viettää nyt talvipäiviä sohvalla maata rötköttäen.

– Toivotaan, että Seppo jatkaa vartiointitehtäviä. Vitsinä me sanotaan, että onneksi on Seppo, joka pelastaa jos jotain sattuu. Nyt se tuolla makoilee sohvalla eikä vissiin mieti mitään sankaritekoja.

Mimmi pelasti hypotermialta

Viime vuoden joulukuussa sankarikoira Mimmi oli isäntänsä kanssa puolen yön jälkeen lenkillä samaan aikaan, kun rajavartiolaitoksen helikopteri ja useat poliisipartiot etsivät kadonnutta vanhusta.

Mimmi on iäkäs ja lähes sokea, mutta lenkillä se alkoi tuijottaa erään louhikon kohdalla pimeyteen, eikä liikkunut senttiäkään. Isännän mentyä katsomaan pimeydestä löytyi lähes hypotermiaan vajonnut vanhus.

– Sitä kutsutaankin leikkisästi ylikasvaneeksi oravaksi. Luonteeltaan se on empaattinen ja se tulee usein lohduttamaan, kun olen surullinen, omistaja Sini Kiviluoto kertoo. Koira löytyi mutkan kautta matkaan eräältä reissulta rokkenrollin mekkaan Ruisrockiin.

Matkalta tavoitettu Kiviluoto kertoo, että Mimmin elämä on sujunut rauhallisesti urotyön jälkeen. Nyt sankari on mummolassa ruokakuppien ääressä.

Tänä jouluna Mimmi sai joulupukilta suurensuuren ja mieluisan joulupaketin.

– Mimmi tykkää hirveesti luista, niin ostettiin Mimmille varmaan metrin pituinen, sellasen karamellikepin näköinen herkkuluu. Ja tietysti hyviä ruokia oli tarjolla.

Tulevaisuuden näkyminä Mimmillä ovat rauhalliset päivät ja mikä ettei, uudet seikkailut.

Villakoira Niilo hengenpelastajana

Kääpiövillakoira Niilo pelasti toukokuussa ei enempää eikä vähempää kuin kerrostaloasunnossa nukkuneen naisen hengen. Samalla ehkä koko talon.

Jyväskyläläisen kerrostalon neljännen kerroksen parvekkeella syttyi uhkaava tulipalo, eikä asukas herännyt ääniin. Niilon omistaja nukkui sohvalla, josta nokkela karvaturri herätti hänet.

Pelastuslaitoksen mukaan koiran aktiivisuus pelasti uhkaavan tilanteen. Palon roihahtaminen täyteen liekkiin oli vain minuuteista kiinni.

– Aika moni lehti on tehnyt Niilosta haastattelun. Yksi tv-haastattelukin on tehty. Siinä Niilo oli hyvin rento, ei se varmaan edes hoksannut, että kukaan kuvaa, omistaja Anna Hakala sanoo.

Eläkeläiskoira sankarina

Opit eivät kaataneet ojaan sankarikoira Aatua, kun eläkkeellä oleva poliisikoira löysi maastoon kadonneen ihmisen tänä joulupäivänä Laukaassa reilussa puolessa tunnissa.

Aatu on jo saavuttanut poliisikoiran eläkeiän, mutta jatkaa töissä toistaiseksi.

Tänä vuonna Aatun joulu sujui lähes kokonaan töiden merkeissä. Jouluateriana erittäin rasvaista possun jauhelihaa.

– Pelastustehtäviä ei tietenkään tarvitsisi paljoa olla, mutta jos niitä on, niin mukana ollaan, sanoo Aatun ohjaaja, ylikonstaapeli Janne Heiskanen Keski-Suomen poliisikoiraryhmästä.

– Aatun fysiikka on pelannut oikein hyvin ja tavoitteena on, että oltaisiin mukana vielä ensi vuosi. Riippuu tietysti siitä, että jos rupeaa joku paikka klenkkaamaan, niin täytyy mies päästää eläkkeelle.

Heiskasen mukaan Aatun eläkepäivät sujuvat aktiiviuran jälkeen kotona.

– Jos häneltä itseltään kysyttäisiin, mielellään lähtisi töihin.

Sankarikoira on Kennelliiton rekisteröity tavaramerkki. Arvonimi myönnetään koiralle, joka on merkittävästi vaikuttanut siihen, että yksi tai ­useampi ihmishenki on pelastunut. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.