Monirotuinen Hessu pelasti iäkkään miehen ja kesämökin täydeltä tuholta – omistaja kertoo, miten nerokkaasti koira toimi yllättävässä hätätilanteessa

Sankariarvon sai tänä vuonna 18 koiraa 0:52
Sankarikoiran arvonimen sai tänä vuonna Hessun lisäksi 17 muuta koiraa. Katso videolta perustelut!

Kun normaalisti hiljainen Hessu alkoi haukkua hurjasti saunamökin oven takana, tiesi omistaja Arja-Riitta jonkin olevan pielessä. Ensin hän ajatteli, että mökin pihamaalle on eksynyt hirvi tai muu metsäneläin, mutta päämökistä tupruava savu kertoi kyseessä olevan jotain vakavampaa. 

Kotala lähti seuraamaan monirotuista, kuusivuotiasta Hessuaan mökille. Huoli oli suuri – mökkiin kun oli jäänyt Arja-Riitan iäkäs, vakavasti sairas veli, jota nainen oli Hessun kanssa hoitamassa. 

– Veljeni lähiperhe oli juuri silloin lomailemassa, joten me lupasimme mennä Itä-Suomeen mökille auttamaan häntä. Veljelläni oli todettu vuotta aiemmin vakava sairaus, joka teki liikkumisen vaikeaksi, omistaja kertoo. 

– Mökki oli kuitenkin hänelle se rakkain rentoutumispaikka, jossa hän viihtyi. Ajattelimme sitä sekä loma- että kuntoutumiskohteena, jossa sai olla rauhassa ja liikkua luonnossa sienestäen tai marjastaen voimien mukaan.

Tärkeä osa hoitotiimiä

Arja-Riitta haki Hessun aikanaan Ilmajoelta perheestä, jossa pentu oli syntynyt novascotiannoutaja-isälle ja bordercollie-äidille. 

– Löydän Hessusta helposti molempien piirteitä! Tolleri (novascotiannoutaja) on vilkas ja eloisa ja kiinnostunut linnuista, bordercollie on laumastaan huolehtija. Meilläkin lapsenlapset ovat täällä hyvässä huolenpidossa. 

Hessu oli osoittanut huolehtijankykyjään myös mökillä jo ennen paloa. Se seurasi emäntäänsä ja selvästi teki havaintoja sairaan veljen suhteen. 

– Se oli tärkeä osa meidän kahden hoitotiimiä, Kotala nauraa. 

Hessu haukkui häntä pystyssä

Kun Arja-Riitta havahtui mökistä tupruavaan savuun, joukko oli viettänyt mökillä jo reilun viikon. Veljen kunto oli parantunut ja pian oli aika suunnata takaisin kaupunkikotiin.

Hän suuntasi lämmittämään rantasaunaa, jotta he saisivat vielä pyykit pestyä, veli jäi sytyttämään mökin takkaa.

– Hän halusi aina tarkkaan itse tehdä tulet mökin pesään. Valmistelin hänelle kaiken valmiiksi ja aiemmin kaikki oli onnistunut hienosti. 

Saunalla ollessaan hän kuuli Hessun kiivasta haukuntaa. Koira vilkuili omistajaansa ja mökkiä ja haukkui kovaa häntä pystyssä. Omistaja ymmärsi, että nyt on hätä, ja he kiiruhtivat mökille.

Jotain palavaa putosi

Mökin oven alta tuprusi savua. Tuli paloi nurkassa ja se oli sytyttänyt takan lähellä olevat vaatteet.

– Veli seisoi huoneessa vesisanko toisessa ja kuuppa toisessa kädessään. Hän oli saanut ne haettua keittiöstä, mutta sairauden ja iän takia hänen liikkeensä olivat jo niin kankeat, ettei sammutus oikein onnistunut, Arja-Riitta kuvailee 80-vuotiaan veljensä toimia.

– Ehkä hän oli myös vähän hätääntynyt, sillä uskon tulipalon saaneen alkunsa siitä, että veljeltä putosi jotain palavaa kädestä. 

Hessu auttoi toipumaan sokista

Arja-Riitta otti veden nopeasti ja alkoi sammuttaa paloa. Veljen hän ohjasi heti terassille. 

– Ei ollut muuta mahdollisuutta kuin toimia äkkiä, kun savu oli niin paksua. Koko mökki lainehti vedestä mutta sain kaiken sammutettua. Nurkka paloi ja ison kasan hiiltyneitä vaatteita kannoin pihalle. Onneksi selvisimme vain tällä. 

Hän kertoo siivonneensa mökkiä sen päivän ajan. Veli ja Hessu-koira viettivät sen ajan rantasaunalla.

– Molemmat olimme kyllä sokissa, mutta veljen takia yritin tehdä kaiken aika pienellä huomiolla. En halunnut, että hänelle tulisi tästä paha mieli ja sitä kautta takapakkia kuntoutumisessa. 

Omistaja kertoo, että Hessun urotyö oli avainasemassa siinä, että vauriot jäivät suhteellisen pieneksi. Se myös selvästi lohdutti järkyttynyttä veljeä saunamökillä.

– Se nukkui saunalla veljen vieressä ja huolehti veljestä. 

Sankarikoiran arvonimi palkinnoksi

Seitsemänkymppinen Arja-Riitta on itse jäänyt leskeksi. Puolison kuolemasta lähtien Hessu on ollut hänelle tärkeä seuralainen ja lenkkikaveri.

– Kun olin lonkkaleikkauksessa, Hessu oli hoidossa lapseni luona. En silloin pystynyt sitä ulkoiluttamaan ja liikuntaa Hessu tarvitsee. 

Hän haluaa kertoa Hessun urotyöstä, jotta ihmiset ymmärtäisivät, miten viisaita eläimiä ne ovat. 

– On paljon heitä, jotka eivät pidä koirista, mutta myös heitä, jotka tekevät ihan hirveitä tekoja niille. Olisi kuitenkin tärkeää ymmärtää, miten tärkeitä kavereita ne meille monelle ovat, esimerkiksi minulle eläkeläisenä. 

Hessu on yksi 18 koirasta, jotka palkittiin Suomen Kennelliiton myöntämällä Sankarikoira-arvonimellä.



Lue myös:

    Uusimmat