Poju-koira pelasti aivoinfarktin saaneen perheenäidin: "Olisinko herännyt enää aamulla ollenkaan?"

Kolmen lapsen äiti Sanna Ikonen, 33, miettii monesti, olisiko enää hengissä ilman perheen lemmikkiä.

Viime vuonna Ikosten perhe hankki tyttärelleen koiran, joka on Sanna Ikosen miehen nimissä, viralliselta nimeltään Alasenrannan Poju ja tuttavallisemmin pelkkä Poju.

Elettiin marraskuuta 2020, kun Kuusamossa silloin asunut Ikonen, kolmen lapsen äitimeni tavalliseen tapaansa nukkumaan. Kuopus oli niihin aikoihin vasta puolen vuoden ikäinen, joten yöunia arvosti entistäkin enemmän. Lähempänä aamuyötä Ikonen heräsi yhtäkkiä suomenpystykorva Pojun haukkumiseen.

– Kysyin Pojulta, mikä sillä on ja käskin lopettaa haukkumisen. Se kuitenkin jatkoi raivokasta haukkumistaan, Ikonen muistelee.

Hän laittoi valot päälle ja havaitsi, ettei vasen käsi toiminut kunnolla. Lisäksi vasemman silmän näkö oli hämärtynyt. Ikonen ymmärsi, ettei kaikki ollut kunnossa ja herätti miehensä.

Poju jatkoi haukkumista, kunnes ambulanssi haki Ikosen pois. Vielä pitkään sen jälkeenkin koira oli hyvin levoton.

Nopea apu oli avainasemassa

Ikosella todettiin aivoinfarkti, joten nopea toiminta oli todella tarpeen. Pojun toiminnan ansiosta kolmen lapsen äiti sai apua ajoissa.

Hän oli sairaalassa noin viikon ajan, kunnes pyysi päästää lastensa luokse ja jatkoi kuntoutumista kotona.

– Puoliso ja lapset ovat auttaneet paljon. Lisäksi olen saanut vertaistukea lapsuudenystävältäni, joka sai aivoverenvuodon. Sen jälkioireet ovat samat kuin aivoinfarktin. Aivoväsymys saattaa jatkua vuosia eikä kukaan muu voi ymmärtää sitä, Ikonen sanoo.

Nykyään perheineen Pohjois-Karjalan Valtimolla asuva Ikonen on pystynyt palaamaan takaisin työelämään ja elää melko normaalia elämää. Vasemman käden toimintakyky ei kuitenkaan ole palautunut täysin ennalleen, ja väsymys on välillä musertavaa.

– Fyysinen toipuminen on sujunut hyvin, mutta henkinen toipuminen on vielä kesken.

Sankarikoira

Vähän aikaa sitten Ikosen sähköpostiin kilahti viesti, että puolitoistavuotias Poju on nyt palkittu sankarikoirana. Hän yllättyi, koska ei ollut itse hakenut lemmikille sankarikoiran arvoa.

– Joku lähipiiristä oli ilmeisesti ilmoittanut Pojun, mutta ei tunnusta sitä.

Kennelliitto myöntää Sankarikoiran arvoja ja kunniamainintoja koirille, jotka ovat toiminnallaan merkittävästi vaikuttaneet yhden tai useamman ihmishengen pelastumiseen. Sankarikoirat palkitaan vuosittain joulukuussa Koiramessuilla Messukeskuksessa Helsingissä. Tänä vuonna tilaisuus kuitenkin jouduttiin perumaan koronan takia.

Ikonen kertoo olevansa hyvin ylpeä Pojusta, joka on muutenkin hyvin valpas tapaus. Se tarkkailee ympäristöään jatkuvasti ja ilmoittaa, jos jokin on vialla.

– Mietin joskus, että mitä jos Poju ei olisi herättänyt minua silloin aamuyöllä, olisinko herännyt enää aamulla ollenkaan?

Lue myös:

    Uusimmat