Sammutushelikopteri syöksyi maahan Australian maastopaloalueella – palot tuhonneet jo yli 300 kotia, viranomaiset kehottavat asukkaita poistumaan

4:55
Video: "Täällä on tosi paha hätätilanne" – Australiassa asuva suomalainen Emilia kuvaili suuria maastopaloja maanantaina

Australiassa maastopaloja sammuttamassa ollut helikopteri syöksyi maahan Queenslandissa, viranomaiset kertovat. 

Uutistoimisto Reutersin mukaan kuljettaja sai tilanteessa lieviä vammoja. Paikallismediat kertovat onnettomuuden tapahtuneen lähellä maata, luultavasti helikopterin noustessa tai laskeutuessa. 

Paikallisen 9News-median toimittaja julkaisi Twitterissä videon onnettomuuspaikalta. Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Australiassa riehuneet maastopalot näyttävät helpottaneen hieman joillain alueilla kylmenneiden säiden ansiosta. Eilen ympäri itärannikkoa oli yli 300 maastopaloa, mutta tänään niitä arvioidaan olevan vielä yhteensä yli 150.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Queensland on edelleen hätätilassa, ja viranomaiset ovat kehottaneet poistumaan alueelta. 

– Olosuhteet ovat nyt erittäin vaaralliset, ja voi olla, etteivät sammuttajat enää pian pysty pysäyttämään palojen etenemistä, Queenslandin pelastuslaitokselta sanotaan. 

Kolme henkilö kuollut paloissa

Paloissa on tähän mennessä kuollut kolme henkilöä ja polttanut noin miljoonan hehtaarin kokoisen alueen viljelysmaata ja pusikkoa. Asiantuntijoiden mukaan ilmastonmuutos on lisännyt alueen kuivuutta viime vuosina, joka on johtanut entistä voimakkaampiin metsäpaloihin. 

Ensi viikolla sään odotetaan taas lämpenevän ja tuulten voimistuvan, mikä todennäköisesti voimistaa paloja, ellei niitä saada hallintaan ennen sitä.

New South Walesin maastopaloja seuraava viranomainen Shane Fitzsimmons kertoi toimittajille sunnuntaina, että palojen odotetaan jatkuvan vielä viikkoja.

– Valitettavasti se, mitä nyt tarvitsemme, on sadetta ... ja ennusteissa ei näy lähitulevaisuudessa mitään, mikä tekisi merkittävää muutosta olosuhteisiin, Fitzsimmons sanoi.

"Kanoille lämpimiä matoja tarjolla"

New South Walesissa palo on tuhonnut jo 300 taloa. Maastopalot pyyhkäisivät myös näyttelijä Russell Crowen tilusten yli. 

Näyttelijä kertoi Twitterissä, ettei itse ole tällä hetkellä Australiassa, mutta sanoi perheensä olevan turvassa ystävien luona, Reuters kertoo.

Crowe kertoi menettäneensä muutamia rakennuksia, mutta vakuutti tilansa eläinten olevan kunnossa, ja vitsaili kanoille olevan ulkona tarjolla lämpimiä matoja.

Crowe julkaisi myös videon sammutushelikopterista, joka tiputti vesipommeja kytevien puiden päälle Crowen tilusten vieressä.

– Täysosuma! Crowe kirjoitti tviittinsä saatteeksi.

Myös Crowe kirjoitti tilansa olevan ilman vettä, mikä on tällä hetkellä yleinen ongelma alueella ja vaikeuttaa asukkaiden olosuhteita entisestään. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja