Australia valmistautuu tuhoisaksi ennakoituun maastopalopäivään: Uhriluku nousi jälleen, kun tulipatsas pyyhkäisi auton yli

1:31
Katso video: Australialaiset haukkuivat maan pääministeriä

Australiassa seurataan jännityksen vallassa erittäin tuhoisaksi ennustettua maastopalopäivää.

Lämpötilojen odotetaan kipuavan monin paikoin yli 40 asteen, ja kovien tuulien ennakoidaan liikuttavan suuria palorintamia lähemmäs tiheästi asuttuja alueita.

Sisämaassa lämpötila saattaa kohota paikoin jopa 45 asteen tuntumaan.

Olosuhteet tukalat aamusta alkaen

Uudessa Etelä-Walesissa sijaitsevassa Sydneyssä olosuhteet ovat olleet aamusta saakka hyvin tukalat, kun lämpötila kohosi jo aamukymmenen aikoihin yli 30 asteeseen.

Kaupungissa on leijunut aamusta saakka myös viime kuukausina hyvin tutuksi tullut savusumuverho, jonka vaikutukset hengitysilman laatuun herättävät huolta.

STT:llä on Sydneyssä yötoimitus, jossa työskentelee neljä toimittajaa.

Viranomaiset varoittavat kekäleparvista – yli 100 000 asukasta evakossa

Sydney Morning Herald -lehden mukaan pelastusviranomaiset varoittavat muun muassa tuulen mukana kulkeutuvista kekäleparvista, jotka saattavat levittää tulen hyvinkin kauas alkuperäisistä paloalueista.

Maan kaakkoisosan rannikon lomakohteet ovat muuttuneet kuin aavekaupungeiksi, kun evakuointikäskyn saaneet turistit ja asukkaat ovat lähteneet paloja pakoon.

Esimerkiksi alueen ruokakaupat ovat lauantaina kiinni. Evakuointikäsky on annettu kolmessa osavaltiossa yli 100 000 asukkaalle.

– Olemme kirjaimellisesti nähneet kymmenientuhansien ihmisten siirtyvän pois, sanoi Uuden Etelä-Walesin osavaltion johtava palopäällikkö Shane Fitzsimmons.

Hän varoitti, että edessä on pitkä ja vaikea päivä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

"Menetämme lauantaina mitä todennäköisimmin koteja"

Uudessa Etelä-Walesin osavaltiossa roihusi aamupäivällä noin 130 maastopaloa ja Victoriassa viitisenkymmentä.

Uuden Etelä-Walesin palo- ja pelastusviranomaiset ovat varoittaneet, että palot voivat liikkua pelottavan nopeasti äärimmäisten olosuhteiden vuoksi.

– Menetämme lauantaina mitä todennäköisimmin koteja. Päivä on menestys, jos emme menetä ihmishenkiä, apulaispalopäällikkö Rob Rogers sanoi Sydney Morning Heraldin mukaan.

Uuden Etelä-Walesin alueella paloja on päivän aikana sammuttamassa yli 3 000 palomiestä, minkä lisäksi 500 palomiestä on sijoitettu strategisiin kohteisiin.

– Mitä tahansa päivä tuo tullessaan, olemme valmiita vastaamaan, Rogers sanoi.

Uhriluku nousi jälleen

Hieman myöhemmin tuli tieto, että Etelä-Australiassa sijaitsevalla, turistien suosimalla Kangaroo Islandilla on kuollut kaksi ihmistä maastopalossa.

The Age -lehti kirjoittaa, että poliisin mukaan kaksikko kuoli, kun tuli jyräsi heidän autonsa ylitse.

Tuliolosuhteet saarella ovat monen muun alueen tavoin äärimmäisen vaikeat.

Nine News Adelaiden Twitterissä julkaisemassa videossa näkyy, kuinka palorintamassa muodostuu korkeuksiin kohoavia tulitornadoja.

Victorian osavaltion poliisipäällikkö Graham Ashton sanoi yleisradioyhtiö ABC:n mukaan, että osavaltiossa on kateissa parikymmentä ihmistä.

Melbournen kaakkoispuolelle Hastingsin satamaan on alkanut saapua ihmisiä, jotka laivasto evakuoi maan kaakkoiskulmasta Mallacootan rannikkotaajamasta.

Tuhannet ihmiset päätyivät alueen rannoille saarroksiin paettuaan maastopaloja.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja