Australiassa palanut jo kaksi kertaa Belgian kokoinen alue, uhriluku nousi jälleen – pääministeri esitteli rytmikkäällä videolla hallituksen toimia

Australiassa on selvitelty lauantaisen hurjan maastopalopäivän tuhoja. Kuukausia jatkuneen maastopalokriisin aikana kuolleiden määrä on noussut jo 24:ään.

Katso video: Tämä koskettava kohtaaminen leviää maailmalla – järkyttävät maastopalot tuhoavat sekä ihmisten että eläinten koteja Australiassa!

Pelkästään lauantaina tuhoutui satoja taloja, ja palojen kerrotaan aiheuttaneen valtavia tuhoja laajoilla alueilla.

Uuden Etelä-Walesin osavaltion pääministerin Gladys Berejiklianin mukaan tuli jyräsi alleen monia seutuja, joilla ei koskaan aikaisemmin ole koettu edes maastopalojen uhkaa.

– Emme voi teeskennellä, että tämä olisi jotain sellaista, jota olemme kokeneet aikaisemmin. Se ei ole, Berejiklian sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Meneillään olevan maastopalokriisin aikana 1 500 kotia on tuhoutunut ja kaksi kertaa Belgian kokoinen alue maata on palanut.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Energiaministeri kehotti rajoittamaan sähkönkulutusta

Osavaltion energiaministeri Matt Kean kehotti ABC:n mukaan ihmisiä rajoittamaan sähkönkulutusta, koska palot ovat vahingoittaneet paikoin sähkönjakelujärjestelmää.

Viranomaiset ovat varoitelleet, että myös maan suurimmassa kaupungissa Sydneyssä saatetaan kärsiä sähkökatkoista.

Sähkökatkot ja katkot viestintäyhteyksissä ovat vaikeuttaneet asukkaiden tilannetta maastopaloalueilla jo pitkään.

Olosuhteet helpottuneet hieman sunnuntaiksi

Olosuhteet palojen sammuttamiseksi helpottivat sunnuntaina hieman, kun lämpötilat laskivat.

Vielä lauantaina paloja vastaan taisteltiin monin paikoin yli 40 asteen lämpötiloissa.

Esimerkiksi Sydneyn länsipuolen lähiössä Penrithissä mitattiin lauantaina Australian historian korkein lämpötila, 48,9 astetta.

Sydneyssä lämpötila putosi sunnuntaina parillakymmenellä asteella lauantain huippulukemista.

Lauantai-iltana elohopea pysytteli sitkeästi yli 30 asteessa vielä iltayhdeksän aikoihin.

Kaupunkia viikkokausia riivanneet savusumut eivät kuitenkaan ole hälvenneet, vaan ulkona liikkuessa savun pystyi jälleen selvästi haistamaan.

Palokuntalaiset saavat suitsutusta

Kymmenettuhannet tulipaloja sammuttavat vapaapalokuntalaiset ovat saaneet osakseen valtakunnallista ja kansainvälistä suitsutusta, ja Australiassa heille on osoitettu kiitollisuutta monin tavoin.

Esimerkiksi Uuden Etelä-Walesin alueella tienvarsiravintoloiden edessä on näkynyt kylttejä, jossa palomiesten kerrotaan syövän ilmaiseksi.

Lauantaina Sydneyssä pelatussa Sydney FC:n ja Adelaide Unitedin välisessä jalkapallo-ottelussa sammutustöihin osallistuneita kunnioitetiin minuutin mittaisilla aplodeilla seisaaltaan.

Pääministeri saa yhä kipakampaa palautetta

Samalla kun palo- ja pelastusväki kerää toimistaan kehuja, Australian pääministeri Scott Morrison on joutunut yhä kiivaamman arvostelun kohteeksi.

Sunnuntaina arvostelijoiden joukkoon liittyi yllättäen myös Uuden Etelä-Walesin johtava palopäällikkö Shane Fitzsimmons, josta on maastopalojen myötä tullut tunnettu tv-kasvo.

Fitzsimmons on esiintynyt viikosta toiseen väsymättä televisioiduissa tiedotustilaisuuksissa kertomassa viimeisimpiä tilannetietoja palojen etenemisestä.

Fitzsimmonsin mukaan pääministerin kanslia ei informoinut palopäälikköä pääministerin päätöksestä määrätä 3 000 reserviläistä apuun maastopalokriisin selättämisessä.

Palopäällikkö kertoo saaneensa tiedon asiasta median uutisoitua siitä.

– Olin pettynyt ja turhautunut, kun tämä sattui samaan aikaan erittäin pahan palopäivän kanssa ja kun valtava määrä ihmisiä oli laitettu liikkeelle. Käytimme aika paljon aikaa eilen saadaksemme asiaan selvyyden, Fitzsimmons sanoi sunnuntaina.

Pääministeri Morrison myöns sunnuntaina, että viestintäkatkoja on ollut, mutta asia on selvitetty.

Pääministerin Twitter-video tyrmistyttänyt

Tyrmistystä on aiheuttanut myös video, joka julkaistiin lauantaina pääministerin Twitter-tilillä.

Vauhdikkaassa videossa luetellaan rytmikkään musiikin tahtiin, millä tavoin maan hallitus lisää ponnistelua maastopalojen selättämiseksi.

Arvostelijoiden mielestä kyseessä on kampanjavideo, jolla Morrison yrittää tavoitella omaa poliittista hyötyä maastopalojen avulla.

Pääministeri itse on aiemmin arvostellut, että osa poliitikoista yrittää valjastaa maastopalot poliittisen pelin välineiksi.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja