Salon kaupunki ja Lounea yhteistyöhön Huawein kanssa älykaupunkihankkeessa – ”Salosta Suomen älykkäin kaupunki”

Salon kaupunki, Lounea eli entinen Salon Seudun Puhelin ja Huawei Technologies ovat allekirjoittaneet tänään 14. marraskuuta Smart City Expossa Barcelonassa aiesopimuksen älykaupunkihankkeesta, jonka myötä Salosta halutaan luoda Suomen älykkäin kaupunki.

Yhteistyön tarkoituksena kerrotaan olevan löytää konkreettiset keinot, kuinka Salosta voidaan rakentaa esimerkki muille saman kokoluokan kaupungeille, joissa luotua älykaupunkihanketta voidaan myöhemmin hyödyntää.

”Ainoa todellinen vaihtoehto tulevaisuuden kaupungeille on tähdätä älykaupungiksi. Tämän on Salon kaupunki linjannut myös omassa keväällä hyväksytyssä strategiassaan. Me haluamme olla älykäs kaupunki kaupunkilaisille ja henkilöstölle sekä älykäs kumppani yrityksille, tutkimuslaitoksille ja muille sidosryhmille, kommentoi kaupunginjohtaja Lauri Inna.

Lounean toimitusjohtajan Veli-Matti Viitasen mukaan yhteistyö Salon kaupungin ja Huawein kanssa on Lounealle tärkeä mahdollisuus olla mukana kehityksen kärjessä.

”Lounea on sijoittanut omalla toimialueellaan jo 80 miljoonaa euroa kuituverkkoihin. Älykaupungeille valokuitu on toiminnan edellytys ja Lounealla on valmiit tietoliikenneyhteydet suuressa osassa toimialuettaan. Esimerkiksi Salon alueella 84 prosentille asukkaista voidaan jo nyt tarjota valokuituyhteydet. Ensi vuoden loppuun mennessä jo 90 prosenttia Salosta on rakennettu”, Viitanen kertoo. ”Lounean rooli yhteistyössä on tarjota älykaupunkiratkaisuille palvelut. Tavoitteenamme on löytää konsepti, jota voimme tulevaisuudessa hyödyntää myös muissa toimialueemme kunnissa ja kaupungeissa.”

Maailman johtaviin tieto- ja viestintäteknologiayhtiöihin lukeutuva kiinalainen Huawei on kehittänyt älykaupunkiratkaisuja jo yli 160 kaupunkiin maailmalla.

”Huaweille Salon kanssa allekirjoitettu yhteistyösopimus on hyvin merkittävä, ja tuomme tähän kaiken osaamisemme jo toteutetuista älykaupungeista. Yhtiön ylin johto on ollut mukana yhteistyösopimuksen valmistelussa ja hyvin sitoutunut yhteiseen tavoitetilaan.”, kertoo Huawein Enterprise Business Groupin maajohtaja Mika Aarnikka. ”Haluamme näyttää, miten modernia kaupunkia voidaan johtaa teknologiaa hyödyntäen.”

Huawei tarjoaa Smart City -älykaupunkihankkeissaan kaupungeille osaamistaan esimerkiksi pilvipalvelujen, IoT:n eli esineiden internetin, big datan ja tekoälyn osa-alueillea.

Älypuhelimistaan laajimmin tunnettu Huawei on aiemmin laajentanut myös tutkimus- ja kehitystyötään Saloon avaamalla tutkimuslaboration Salon IoT Campukselle, entisiin Nokian toimitiloihin. Varsinaista tutkimus- ja tuotekehityskeskusta Saloon Huawei perustanut, vaan laboratorio toimii Huawein Helsingin tutkimus- ja tuotekehitysyksikön sivutoimipisteenä. Helsingin lisäksi Huaweilla on Suomessa tutkimus- ja tuotekehitysyksikkö myös Tampereella.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja