Mainos

Puolustusministeri Niinistö Venäjän laivasto-operaatiosta: "Nato ja Venäjä epätoivottavassa eskalaatiokierteessä"

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) pitää venäläisten taistelualusten siirtoa Itämerelle maan voimannäyttönä.

- Venäjä haluaa osoittaa, että sillä on voiman projisointikykyä. Varmaankin tähän operaatioon liittyy myös tämä lentotukialus amiraali Kuznetsovin matka Syyriaan parhaillaan, Jussi Niinistö sanoo MTV Uutisille.

1:59

Venäjä on tänään siirtänyt kaksi Bujan-M -luokan alustaan Itämerelle. Lisäksi se on tiettävästi vahvistamassa Itämeren laivastoaan myöhemmin kolmelle uudella vastaanvanlaisella aluksella. Aluksilla on myös kyky ampua taisteluohjuksia jopa yli 2000 kilometrin säteellä.

- On totta että näillä korveteilla on kyky lähettää risteilyohjuksia, joten on se merkittävä voimansiirtokyky eteenkin täällä Pohjoismaiden alueella. Venäjä on toki useaan kertaan ilmoittanut vastaavansa Naton toimiin. Näiden korvettien liikuttelu lienee nyt sitten vastaus tähän. 

- Tästä on päässyt syntymään tällainen eskalaationkierre, epätoivottava sellainen.

Vaatimukset muuttuneet Suomessakin 

Niinistön mukaan Itämeren turvallisuusympäristön muutos näkyy puolustusvoimissa selvästi. Puolustusministerin mukaan aktiivisuus aiheuttaa myös korotuspaineita puolustusbudjettiin jatkossa. 

- Toki soisi, että tätä eskalaatiokierrettä ei enää jatkettaisi. Ei ole toivottavaa, että Itämeren sotilaallinen tilanne on niin kiristynyt kuin se nyt on. Suomen Puolustusvoimat seuraa kuitenkin kaiken aikaa turvallisuusympäristön tilannetta osana normaalia toimintaansa. 

- Se on totta, että turvallisuusympäristömme Itämerellä on muuttunut, turvallisuusympäristömme Euroopassa on muuttunut ja siihen liittyen Suomenkin puolustuksen tasolle on asetettu eri vaatimukset kuin ennen tätä Krimin valtausta. 

Niinistön mukaan muutoksella ei ole suoraa vaikutusta Suomeen, eikä Suomi koe mitään maata uhkakseen.

- Jos ajatellaan Venäjää, niin Venäjällä on kiistatta sotilaallinen kyky uhata Suomea. En ole kuitenkaan nähnyt Venäjän valtiojohdolla halua uhata Suomea, joten siinä mielessä Venäjä ei ole uhka Suomelle.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.