THL antoi pelottavan koronaskenaarion jopa yli 11 000 päivätartunnasta – mihin se perustuu?

9:08
Video: Näin oikeusministeri Anna-Maja Henriksson perusteli kuntavaalien siirtoa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen antama skenaario koronatartuntojen määrästä nousi esiin, kun kuntavaalit päätettiin siirtää.

THL:n skenaarion mukaan alkuperäisen vaalipäivän aikaan eli 18. huhtikuuta päiväkohtaiset tartuntaluvut voisivat olla 2 600–11 200 tartunnan välillä.

Mihin tämä päätä huimaava arvio perustuu?

THL on julkaissut oikeusministeriölle laatimansa lausuntopaperin, jonka mukaan arvio perustuu tartuntojen nykyiseen kasvuvauhtiin.

THL on määrittänyt Re arvoiksi 1,15, 1,25, ja 1,35, jotka ovat tartuttavuuslukuja. Kevyimmällä kasvuvauhdilla eli tartuttavuusluvulla 1,15 tartuntoja olisi noin 2 600 ja kovimmalla noin 11 200. Arvo kuvaa sitä, kuinka monta ihmistä yksi koronan saanut voi tartuttaa. 

Tuhannen tartunnan päiväkohtainen raja voisi arvion mukaan ylittyä jo keskiviikkona.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta on kommentoinut muun muassa Helsingin Sanomille ja Iltalehdelle, että mallinnusluvut ovat epävarmoja ja eivät välttämättä vastaa tosielämää.  

Arviossa ei ole siis otettu huomioon rajoitusten vaikutusta. THL:n lausunnon mukaan kontaktit vähenevät tulevan kolmen viikon rajoitusjaksolla, mutta rajoitusten toimivuus nähdään vasta seurannan myötä.

– Näin tapausmäärien kasvu todennäköisimmin nousee vielä 1-2 viikon ajan, jonka jälkeen rajoitusten vaikutus voidaan vasta arvioida. THL on myös alustavasti arvionut, että on mahdollista, etteivät nämä toimet ole rittäviä epidemian suunnan kääntämiseen, erityisesti HUS ja Varsinais-Suomen alueella, koska merkittävä osa aikuisväestön kontakteista yhä jää mahdollisiksi, lausunnossa todetaan.

THL toteaa myös, että jos rajoitukset poistetaan kolmen viikon jälkeen, tapausmäärät saattavat lähteä uudestaan kasvuun virusmuunnosten vuoksi.

Juttua korjattu 7.3.2021: Otsikossa aiemmin kerrottiin, että kyseessä olisi viikkotartunnat. Kyseessä kuitenkin päiväkohtainen tartuntalukema. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja