Mainos

Salkkujako hiertää Saksassa

Saksan suurten puolueiden kanslerinvalinnan yhteydessä sopima salkkujako on herättänyt tuoreeltaan närää. Talouselämä pelkää jo hallitusneuvottelujen epäonnistuvan.

Saksaan hallitusta muodostavissa oikeiston ja vasemmiston suurissa puolueissa on otettu kitkerästi vastaan puoluejohtajien välillä eilen sovittu hallituksen salkkujako. Tulevat hallituskumppanit katsovat molemmat hävinneensä ja uuden suuren koalition tunnelmia kuvataan ohjelmaneuvottelujen käynnistyessä hyvin viileiksi.

Saksan todennäköinen ensimmäinen naiskansleri Angela Merkel oli haastattelussa niukkasanainen. Merkel sanoi olevansa tyytyväinen, mutta odottavansa tulevaisuudelta paljon töitä.

Sekä sosiali- että kristillisdemokraattien johto hyväksyi hallitusyhteistyötä koskevan sopimuksen eilen.

Demarit pettyivät

Erityisen kitkerää arvostelua ohjelmaneuvotteluja aloittavaa punamustaa hallitusta vastaan tuli sosiaalidemokraattien riveistä ja nykyisiltä johtavilta demariministereiltä.

Puoluejohtaja Franz Münteferingin ja politiikasta mitä ilmeisimmin vetäytyvän kansleri Gerhard Schröderin katsottiin antaneen oikeistolle kaikki ne ministeriöt, joissa on tehdään myönteisiä ratkaisuja. Demarit taas joutuvat runnomaan läpi muiden muassa valtiovarainministeriössä kaikki vaikeat säästöpäätökset.

Merkelin puolueen eli CDU:n johtavat poliitikot taas valittivat, että kanslerin paikasta maksettiin liian kova hinta, kun kaikki raskaan sarjan ministeriöt luovutettiin demareille.

Sosialidemokraateille on tulossa kahdeksan hallituspaikkaa vastineeksi liittokanslerin paikasta, muun muassa tärkeät ulko-, valtiovarain-, oikeus- ja työministerin salkut. Myös kristillisdemokraatit ovat saamassa kahdeksan hallituspaikkaa.

Talouselämän edustajat ovat jo nyt huolissaan siitä, että hallitusneuvottelut käynnistetään näinkin huonoissa tunnelmissa. Tällaiselta pohjalta on vaikea muodostaa yhteistä poliittista tahtoa tarvittavien suurten uudistusten läpi viemiseksi.

(MTV3)

(Huomenta Suomen uutiset 11.10.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.