Salametsästys uhkaa hävittää erikoiset muurahaiskävyt – iso suomujen takavarikko Singaporessa

Muurahaiskäpykanta romahtanut 20 vuodessa 1:55
Muurahaiskäpykanta on romahtanut 20 vuodessa.

Singaporen viranomaiset kertoivat tänään takavarikoineensa lähes 13 000 kiloa muurahaiskävyn suomuja.

Muurahaiskävyt ovat vaarassa kuolla sukupuuttoon. Niiden määrä on pudonnut 20 vuodessa 90 prosentilla. Suurin syy on salametsästys. 

Muurahaiskäpy on todennäköisesti maailman salakuljetetuin nisäkäs. Muurahaiskävyn suomut ja liha ovat kysyttyjä erityisesti Aasiassa.

Muurahaiskävyn suomuja käytetään perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä parantamaan lukuisia eri vaivoja. Lihaa puolestaan pidetään erityisenä herkkuna. Viimeisten kymmenen vuoden aikana on metsästetty arviolta yli miljoona muurahaiskäpyä.

– Lihaa pidetään erityisherkkuna esimerkiksi Vietnamissa. Suomuja käytetään Kiinassa perinteiseen lääketieteeseen. Perinne on tuhansia vuosia vanha. Suomuja käytetään yli 60 erilaisessa luontaislääkkeessä, selittää professori Ray Jansen, Afrikan muurahaiskäpy-työryhmän puheenjohtaja.

Vain murto-osa salakuljettajista jää kiinni

Singaporen viranomaiset kertoivat tänään takavarikoineensa lähes 13 000 kiloa muurahaiskävyn suomuja, jotka olivat matkalla Vietnamiin.

Malesian viranomaiset pysäyttivät helmikuun alussa 30 tonnin erän muurahaiskäpytuotteita Borneossa. Kiinni jää kuitenkin arviolta vain kymmenesosa salakuljetetuista muurahaiskävyn suomuista.

– Selvitimme takavarikkojen määrää vuosina 2010-2015. Löysimme yli 1100 kirjattua tapausta. Maailmanlaajuisesti salakuljetettiin yli 120 tonnia muurahaiskäpyjä, laskee Kanitha Krishnasamy, TRAFFICin (The Wildlife Trade Monitoring Network) Kaakkois-Aasian johtaja.

Hoitolassa elvytetään salametsästäjiltä pelastettuja muurahaiskäpyjä

Muurahaiskäpyjä on valitettavan helppo pyydystää. Uhattuina ne kiertyvät kerälle ja ovat helppo saalis kerättäväksi.

Etelä-Afrikassa Johannesburgin lähellä sijaitsevassa hoitolassa elvytetään salametsästäjien kynsistä pelastettuja muurahaiskäpyjä.

– Niitä on pidetty ilman ruokaa ja vettä jopa yli kaksi viikkoa. Niitä on säilytetty kasseissa, säkeissä tai tynnyreissä ja jätetty ilman hoitoa. Kun ne tulevat tänne, ne kärsivät nestehukasta ja aliravitsemuksesta ja tarvitsivat kiireesti hoitoa, kertoo eläinlääkäri Karin Lourens.

Muurahaiskävyt ovat hyönteissyöjiä, joiden ruokavalio koostuu lähinnä muurahaisista ja termiiteistä.

Muurahaiskäpyjä elää eniten Afrikassa. 20 vuodessa niiden määrä on vähentynyt 90 prosentilla. Tutkijoiden mukaan kaikki kahdeksan muurahaiskäpylajia ovat vaarassa hävitä.

Lue myös:

    Uusimmat