Mainos

Salaliittoteoriat jylläävät – onko Trumpin vävypoika yllätyssiirron takana?

4:27

Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin lähimpien avustajien ja ministereiden valinnat ovat sujuneet kangerrellen.

Yhtenä syynä saattaa olla se, että vallansiirron arkkitehdiksi alunperin nimetty New Jerseyn kuvernööri Chris Christie siirrettiin sivuun marraskuussa.

Yhdysvaltain tutkimuksen professori Mikko Saikku pitää mahdollisena, että taustalla on Trumpin lähipiiriin liittyvä oikeudenkäynti.

– On spekuloitu, että Trumpin vävypoika Jared Kushner olisi ollut tämän takana. Syynä ei olisi niinkään Christien kompetenssi, vaan se, että hän toimi aikoinaan syyttäjänä jutussa, jossa Kushnerin isä tuomittiin vankilaan muun muassa laittomasta vaalirahoituksesta ja veronkierrosta.

Asiantuntija toivoo Trumpin rauhoittuvan sosiaalisessa mediassa.

Trump piti vaalien jälkeen hyvin sovinnollisen voittopuheen. Sen jälkeen hän on kuitenkin arvostellut Twitterissä kovin sanoin vastustajiaan. Hän on myös hermostuttanut Kiinan johtoa Taiwan-viesteillään.

Saikun mielestä presidentin pitäisi ottaa etäisyyttä arvostelijoihinsa.

– Ne ovat hyvin poikkeuksellisia tässä asemassa olevan ihmisen lähettämäksi, ja jonkinlainen kotisensuuri olisi ollut paikallaan.

"Trump yllättävän herkkänahkainen"

Saikun mukaan Trumpin toiminta on osoitus siitä, ettei hän ole toiminut ammattipoliitikkona aiemmin.

– Hän on yllättävän herkkänahkainen toimiakseen tällaisessa tehtävässä. Jokaisesta henkilökohtaisesta loukkauksesta ei voi provosoitua. Mielenkiintoista nähdä mitä tapahtuu, kun hän on Yhdysvaltain presidentti.

Asiantuntija uskoo, että Trump aikoo linjata virkaanastujaispuheessaan politiikkaansa. Trump on kertonut kirjoittavansa puheensa itse.

Saikku arvioi, että itse kirjoitetulla puheella halutaan pönkittää Trumpin imagoa itsenäisenä ja vapaana johtajana.

– Jos Trump todella on itse alusta loppuun kirjoittanut tämän puheensa, se tulee olemaan erittäin poikkeuksellinen virkaanastujaispuheiden historiassa.

Saikku muistuttaa, ettei Trump ole pitänyt koskaan valmisteltua, isoa linjapuhetta.

– Hänen kuuluisa ja kiistelty presidentinvaalikampanjan avauspuheensa oli pitkälti improvisoitu. Hän sai hyvän alun kampanjalleen, koska teki aidon vaikutelman.

Virkaanastujaisseremoniat pääkaupunki Washingtonissa alkavat iltaseitsemältä Suomen aikaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.