Mainos

Salakuvaus tuotti tulosta: Eviran tarkastamat teurastamot paransivat tapojaan

Enemmistö suurista teurastamoista on korjannut toimintatapojaan teurastettavien eläinten hyvinvoinnin suhteen, kertoo Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.

Evira selvitti suurten teurastamojen tilannetta sen jälkeen, kun Ylen MOT-ohjelmassa oli näytetty salaa teurastamoissa kuvattua aineistoa. Videoissa näkyi epäkohtia eläinten kohtelussa. 

Evira tarkasti toistakymmentä suurta teurastamoa, joista neljässä oli useampia puutteita. Yhteensä puutteita löydettiin kymmenestä teurastamosta. Kuudessa isossa teurastamossa asiat olivat sen sijaan kunnossa.

– Tarkastuksissa käytiin läpi koko eläinten teurastusta koskeva eläinsuojelulainsäädäntö ja noin 70 kohtaa, jotka liittyvät teurastamon tiloihin ja välineistöön, teuraseläinten kohteluun ja käsittelyyn, eläinten tainnuttamiseen ja verenlaskuun, henkilökunnan kelpoisuuteen sekä teurastamon omavalvonnan toimivuuteen, sanoo jaostopäällikkö Jaana Mikkola eläinten terveys ja hyvinvointi -yksiköstä tiedotteessa.

Evira kertoo, että puutteita havaittiin muun muassa teurastusta yön yli odottavien eläinten ruokinnassa ja kuivikkeissa. Yhdessä tapauksessa teurastusta puoli vuorokautta odottaneita lypsylehmiä ei lypsetty. Lisäksi teurastamoissa oli puutteellisia merkintöjä säilytystilojen karsinoissa ja riittämättömiä kirjallisia toimintaohjeistuksia.

Eviran mukaan puutteet olivat enimmäkseen yksittäisiä, ja teurastamot ovat korjanneet toimintaansa tarkastusten jälkeen. Eviran sanoo, että pidempää aikaa vaativat korjaukset toteutetaan huhtikuun aikana.  
Evira aikoo selvittää tarkemmin myös pienteurastamoiden toimintaa.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.