Mainos

Kaikilta eläinaktivistien kuvaamilta teurastamoilta löytyi puutteita

Kaikilta eläinaktivistien taannoin kuvaamilta teurastamoilta on löytynyt puutteita, kertoo Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.

Oikeutta eläimille -järjestö luovutti teurastamoilla kuvatun materiaalia muun muassa MTV:lle ja Ylen MOT-ohjelmalle lokakuussa.

Aluehallintovirastojen läänineläinlääkärit tarkastivat yhdessä Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tarkastuseläinlääkärien kanssa kaikki neljä teurastamoa, joissa julkaistua videomateriaalia oli kuvattu.

Suurin osa puutteista liittyi muun muassa puutteellisiin ohjeistuksiin ja työntekijöiden todistuksiin, jotka todistavat nämä päteviksi työhönsä. Osa videoilla kuvatuista työntekijöistä oli siirretty muihin tehtäviin.

Tainnuttamisen omavalvonnassa puutteita

Useammassa teurastamossa oli myös huomautettavaa joko eläinten taintumista koskevien omavalvontatarkastusten tiheydessä tai tarkastuksista pidettävässä kirjanpidossa. Myös teurastamoiden rakenteissa oli edelleen monelta osin parannettavaa. Eläinten käsittelyssä ja tainnutuksessa ei havaittu ongelmia tarkastusten aikana.

Oikeutta eläimille -yhdistys lähetti Eviralle videokoosteen teurastamoilla kuvatuista epäkohdista. Evira on laatinut materiaalin pohjalta poliisille asiantuntijalausunnon esitutkintaa varten.

– Oli huojentavaa huomata, että raskauttavaa materiaalia oli videokoosteessa yhteensä vain noin 20 minuuttia, vaikka teurastamoissa oli kuvattu yhteensä jopa 300 tuntia”, sanoo Eviran eläinten hyvinvointi ja tunnistus -jaoston päällikkö Jaana Mikkola.

Aluehallintovirastot ja tarkastuseläinlääkärit aikovat nostaa videoilla esiintyneiden teurastamoiden eläinsuojelutilanteen lainsäädännön edellyttämälle tasolle. Myös muut teurastamot Suomessa aiotaan tarkastaa alkuvuoden 2016 aikana.

Evira tehostaa teurastamoita valvovien viranomaisten ohjausta ja koulutusta, jotta eläinten hyvinvointi voidaan varmistaa jatkossa. Se kuitenkin korostaa, että avain eläinten hyvinvoinnin turvaamisessa on aina teurastamotoimijoiden käsissä. Se kannustaakin elinkeinoa järjestämään teurastamotyöntekijöille lisäkoulutusta mahdollisimman pikaisesti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.