Mainos

Salainen projekti: Sateentekokone keksitty vihdoin?

Aavikkoalueilla elävät ihmiset ovat jo vuosisatojen ajan unelmoineet kuivien ja karujen alueiden muuttamisesta viljelykelpoisiksi.

Nyt tuon toiveen uskotaan olevan lähempänä toteutumistaan kuin koskaan aiemmin. Abu Dhabin hallitsijan toimeksiannosta salaisen projektin parissa työskennelleet tiedemiehet väittävät luoneensa teknologian avulla useita kymmeniä vesisateita aavikolle.

Sään ohjaamiseen kehitetyllä teknologialla saatiin tutkijoiden mukaan luotua 52 sadekuuroa Al Ainin alueelle viime vuonna.

Monet sademyrskyistä tapahtuivat keskikesällä, jolloin alueella ei yleensä tule lainkaan sateita. Abu Dhabin asukkaat olivat ihmeissään sateista, jotka muuttuivat joskus navakoiksi ja salamoiviksi raekuuroiksi.

Sadepilviä luotiin valtavilla ionisaattoreilla

Brittilehti Daily Mail kertoo, että Sveitsiläisen Metro Systems International -yhtiön tutkijat käyttivät valtavia ionisaattoreita tuottaakseen negatiivisesti varautuneita elektroneja, jotka kiinnittyvät aavikkoalueen pölyhiukkasiin.

Hiukkaset kulkeutuvat yläilmoihin maasta nousevan lämpimän ilmavirran mukana. Kun pölyhiukkaset pääsevät pilvien muodostumiseen vaadittavaan korkeuteen, houkuttelevat niiden varaukset ilmassa leijuvia vesimolekyylejä puoleensa. Jos ilmassa on riittävästi kosteutta, se tiivistyy lukemattomiksi pisaroiksi, joista muodostuu pilviä ja sadetta.

Tunnettu Max Planck instituutti tarkkaili projektin kulkua.

Sateita kerrotaan ensimmäistä kertaa syntyneen täysin selkeästä säästä. Kiina ja muutamat muut maat ovat aiemmin käyttäneet kemikaaleja sekä synnyttääkseen että estämään sateita.

Usein Al Ainin alueella alkoi sataa pian ionisaattoreiden käynnistyksen jälkeen, mikä on rohkaissut tutkijoita. Jotkut asiantuntijat suhtautuvat alueelta saatuihin tuloksiin varoen. Abu Dhabi sijaitsee rannikolla, jossa voi tulla vesisateita yllättäen myös kesällä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.