Salaa kuvattu videomateriaali vallatusta ydinvoimalasta leviää – miksi Venäjä on siirtänyt raskasta sotakalustoa Zaporizhzhjan reaktorin läheisyyteen?

Videon väitetään olevan peräisin Zaporizhzhjasta. Venäjä on täyttänyt ydinvoimalan sisällä sijaitsevan hallin raskaalla sotakalustolla.

Venäjä on pitänyt hallussaan Ukrainan itäosassa sijaitsevaa Zaporizhzhjan ydinvoimalaa maaliskuusta alkaen. 

Ydinvoimalan sisältä on nyt kuvattu salaa videomateriaalia, josta on nähtävissä, kuinka Venäjä on tuonut ydinvoimalan sisälle monia armeijan ajoneuvoja. Venäjän ajoneuvot voi tunnistaa Z-kirjaimesta, joka on merkitty useiden ajoneuvojen keulaan. Videon kuvauspäivä tai kuvaaja ei ole tiedossa.

Video on julkaistu 18. elokuuta ja siitä on nähtävissä, kuinka ajoneuvot on parkkeerattu niin sanottuun turbiinihalliin, joka sijaitsee uutiskanava CNN:n mukaan arviolta noin 130 metrin päässä reaktorista. Ajoneuvoja on hallissa 5-6 kappaletta.

Kyseessä on Euroopan suurin ydinvoimala

Zaporizhzhja on Euroopan suurin ydinvoimala. Voimala ja sen reaktorin kunto ovat huolestuttaneet asiantuntijoita, ja kansainvälinen atomienergiajärjestö onkin vaatinut pääsyä tarkastamaan voimalan tilanne mahdollisimman nopeasti.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kertoi viime viikolla, että jos ydinvoimalalle tapahtuisi vahinko, olisi se hänen mukaansa itsemurha.

Venäjä on kieltäytynyt luovuttamasta ydinvoimalaa Ukrainalle, eikä se ole suostunut delimilitarisoimaan aluetta tähän päivään mennessä.

Video: EyePress

Lue myös:

    Uusimmat