Haavistolla vakava huoli ydinvoimalasta: Zaporizhzhjan turvallisuus on koko ihmiskuntaa koskettava kysymys

Zaporizhzhjan voimalan turvallisuus on koko ihmiskuntaa koskettava kysymys 0:47
Haavisto: "– Olemme valmiita tarjoamaan IAEA:lle kaikkea heidän tarvitsemaansa tukea tässä tilanteessa." – katso ote ulkoministeri Haaviston puheesta suurlähettiläspäiviltä.

Ukrainassa sijaitsevan Zaporizhzhjan ydinvoimalan turvallisuus on koko ihmiskuntaa koskettava kysymys, varoitti ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) puhuessaan ulkoministeriön suurlähettiläskokouksessa Helsingissä maanantaina.

Venäläiset joukot ovat tunkeutuneet voimalaan ja tulittaneet sieltä käsin Ukrainan asemia.

–  Joukkojen ja ammusten sijoittaminen voimalan alueelle on äärimmäisen vaarallista ja vastuutonta. Venäjän tulee välittömästi vetää joukkonsa ja muu sotilasmateriaali pois voimalan alueelta sekä sallia Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tarkastajien turvallinen pääsy alueelle, Haavisto sanoi puheessaan.

"Demilitarisoinnista sovittava"

Haavisto muistutti, että Zaporizhzhjan voimala on Euroopan suurin ydinvoimala, ja uskoi uutisten palauttaneen monille mieleen Tshernobylin ydinkatastrofin 1980-luvulla. Zaporizhzhjan tavoin myös Tshernobyl sijaitsee Ukrainassa.

–  Osapuolten tulisi sopia voimalan lähialueen demilitarisoinnista ydinturvallisuuden varmistamiseksi. Zaporizhzhjan voimalan turvallisuus on koko ihmiskuntaa koskettava kysymys. Mikä tahansa onnettomuus tai vahinko voimalassa olisi tuhoisa ihmisten ja ympäristön kannalta.

Haaviston mukaan Suomi tukee täysimääräisesti IAEA:n ydinturvallisuuden eteen tekemää työtä.

–  Olemme valmiita antamaan IAEA:lle kaikkea heidän tarvitsemaansa tukea tässä tilanteessa.

Lue myös:

    Uusimmat