IAEA:n johtaja: Zaporizhzhjan ydinvoimalan "fyysistä koskemattomuutta on rikottu" – MTV seurasi sotaa 1.9.

Asiantuntijaryhmä pääsemässä viimein Zaporizhzhjan ydinvoimalaan 2:09
Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n asiantuntijoiden on määrä aloittaa tänään tarkastustehtävä Venäjän miehittämässä Zaporizhzhjan ydinvoimalassa. Katso uutisjuttu maanantailta.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 1. syyskuuta 2022.

  • Ukraina: Armeija on murtautunut venäläisten ensimmäisen puolustuslinjan läpi Hersonin lähellä
  • Venäjä lisännyt sotilaallista toimintaa Donetskissa
  • Zelenskyi: Zaporizhzhjan ydinvoimalan tilanne vaarallinen edelleen, IAEA vierailee ydinvoimalassa
  • Siviilejä evakuoidaan Harkovan, Zaporizhzhian ja Mykolaivin alueilta
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

21.06: IAEA:n johtaja: Zaporizhzhjan ydinvoimalan "fyysistä koskemattomuutta on rikottu"

Kansainvälisen atomijärjestön IAEA:n johtajan Rafael Grossin mukaan Zaporizhzhjan ydinvoimalan "fyysistä koskemattomuutta on rikottu".

Grossi vieraili paikalla usean tunnin ajan. Venäjän hallinnassa olevaa ydinvoimalaa Ukrainassa on tulitettu moneen otteeseen.

Grossi tviittasi vierailunsa päätteeksi videon, jolla hän kertoi IAEA:n tarkastajien vielä jatkavan työskentelyään voimalassa ja perustavan paikalle pysyvän läsnäolon. Videolla Grossi kertoi nähneensä ensimmäisellä kierroksella tärkeimmät alueet voimalalla, jotka tarkastajat olivat halunneetkin nähdä.

18.08: Reuters: Osa Zaporizhzhjan ydinvoimalan tarkastajista lähtenyt alueelta

Osa kansainvälisen atomienergiajärjestön Zaporizhzhjan ydinvoimaan lähettämistä tarkastajista on lähtenyt voimalan alueelta, kertoo Reuters.

Tarkastajien kerrotaan olleen ydinvoimalassa useita tunteja. Nyt neljä tarkastajia kuljettaneesta yhdeksästä ajoneuvosta on poistunut paikalta, kertoo puolestaan Venäjän valtiomedia Interfax.

Ukrainan mukaan atomienergiajärjestön voi katsoa onnistuneen, jos Zaporizhzhjan ydinvoimala päätetään demilitarisoida.

18.04: Ukrainalaiset ampuvat videolla venäläistä luotiliiviä ja nauravat lopputulokselle

Videolla näkyy, miten ukrainalaissotilaat avaavat veitsellä väitetysti Venäjän armeijan luotiliivin. Sisältä paljastuu punaiseksi maalattu, oletettavasti metallinen levy, jonka tehtävänä on pysäyttää luoti.

Ukrainalaiset ampuvat videolla maastokuvioisesta kankaasta riisuttua metallilevyä sekä pistoolilla että rynnäkkökiväärillä. Molemmilla kerroilla lopputulos on sama: Ammus menee metallilevystä läpi.

Edes kahden metallilevyn laittaminen päällekkäin ei muuta lopputulosta, kun aseena on rynnäkkökivääri.

Luotiliivin kykenemättömyys pysäyttää lähietäisyydeltä ammuttuja luoteja kovasti naurattaa ukrainalaissotilaita.

– Tyypit puhuvat totta, ei ole hääviä olla örkki. Katso nyt helvetti, millaisia varusteita heillä on!, yksi videolla puhuvista sotilaista sanoo.

11.01: CNN: Toinen Zaporizhzhjan ydinvoimalan toiminnassa olleista reaktoreista jouduttu sulkemaan 

Toinen Zaporizhzhjan ydinvoimalan toiminnassa olleista reaktoreista on jouduttu sulkemaan Venäjän joukkojen kranaatinheitintulen takia, kertoo voimalaa käyttävä ukrainalainen Energoatom-yhtiö. Asiasta uutisoi CNN.

Euroopan suurimmassa ydinvoimalassa Zaporizhzhjassa on yhteensä kuusi reaktoria, mutta viime aikoina vain kaksi niistä on ollut toiminnassa. Energoatomin mukaan viimeinen yhä toiminnassa oleva reaktori jatkaa sähkön toimittamista verkkoon.

9.36: Ukraina syyttää Venäjän armeijaa Enerhodarin tulittamisesta

Ukraina syyttää Venäjän armeijaa Zaporizhzhjan ydinvoimalan läheisyydessä sijaitsevan Enerhodarin kaupungin tulittamisesta.

Ukrainan mukaan Venäjän toimet alueella häiritsevät Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tarkastajaryhmän pääsyä voimalalle.

Pormestari Dmytro Orlov vaati Telegramissa Venäjää lopettamaan tulituksen ja päästämään tarkastajaryhmän voimalalle.

IAEA:n ryhmän on määrä aloittaa työnsä ydinvoimalassa tänään.

8.47: IAEA:n asiantuntijoiden on tarkoitus aloittaa tarkastustehtävä ydinvoimalassa

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n asiantuntijoiden on määrä aloittaa tänään tarkastustehtävä Venäjän miehittämässä Zaporizhzhjan ydinvoimalassa. 

Eilen ryhmä saapui Ukrainan hallussa olevaan Zaporizhzhjan kaupunkiin. 

Tehtävän on määrä kestää pari päivää, mutta myös pysyvää läsnäoloa voimalalla selvitetään.

8.22: Tutkijat: Ukrainan vastahyökkäys oli sotilaallinen ja poliittinen viesti

Ukrainan pitkään odotetun vastahyökkäyksen alkaminen oli tutkijoiden mukaan paitsi sotilaallinen viesti Venäjälle myös pitkään odotettu poliittinen viesti niin kotirintamalle ja kuin länsimaille.

Viron ulkopoliittisen instituutin johtaja Kristi Raikin mukaan hyökkäyksen menestystä on vielä aikaista arvioida, mutta Ukrainalle on tärkeää osoittaa, että se pystyy saamaan aikaan epävarmuutta Venäjän puolella. Myös kotirintamalla tarvitaan hyviä uutisia taistelutahdon pitämiseksi yllä, Raik sanoo.

Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun dosentin Ilmari Käihkön mukaan hyökkäyksen toinen tavoite on muistuttaa länsimaita siitä, että Ukrainan sotilaallisella tukemisella saadaan aikaan tuloksia, jotka näkyvät taistelukentällä.

05.37: Ukrainassa koulut alkavat ensi kertaa Venäjän hyökkäyksen jälkeen

Ukrainassa koulut alkavat tänään ensi kertaa helmikuun lopun jälkeen, jolloin Venäjä käynnisti hyökkäyssodan Ukrainaan.

Lähiopetuksen edellytyksenä ovat kouluista löytyvät ilmaiskuilta suojaavat väestönsuojatilat, jollaiset löytyvät noin puolista Ukrainan 23 000 koulusta. Bunkkerittomat koulut käynnistyvät etäopetuksessa.

YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan noin kaksi miljoonaa lasta on paennut sotaa Ukrainan ulkopuolelle ja kolme miljoonaa maan sisällä, joten on epäselvää, kuinka moni kouluikäinen pääsee osallistumaan opetukseen

Lue myös:

    Uusimmat