Saksassa äänestettiin vilkkaasti

Äänestys oli vilkasta etenkin Saksan itäisessä osassa tämänpäiväisissä liittopäivävaaleissa. Pääpuolueiden liittokansleriehdokkaat, kristillisdemokraattien Helmut Kohl ja sosiaalidemokraattien Gerhard Schröder, julistivat kumpikin uskovansa puolueensa voittoon käydessään äänestämässä.

Kristillisdemokraattien (CDU) ja sosiaalidemokraattien (SPD) erot olivat viimeisissä mielipidekyselyissä vain muutamia prosenttiyksikköjä. SPD oli kyselyissä edelleen johdossa, niin kuin koko vaalikampanjan ajan. Vaalihuoneistot sulkeutuvat kello 19 Suomen aikaa. Lopullisen vaalituloksen selviäminen saattaa venyä myöhään iltaan tai maanantain aamutunneille monimutkaisen vaalitavan vuoksi. Nykyistä hallituskoalitiota johtava liittokansleri Kohl äänesti yhdessä vaimonsa Hanneloren kanssa kotikaupungissaan Ludwigshafenissa, joka sijaitsee Reinin varrella Rheinland-Pfalzin osavaltiossa. -Elää, elää hyvin, vastasi Kohl lehtimiehille, kun häneltä kysyttiin, mitä hän aikoi tehdä iltapäivällä ennen vaalihuoneistojen sulkeutumista.

-Olen hyvillä mielin. Kävimme mainion taistelun ja olen erittäin luottavainen, 68-vuotias Kohl julisti. Pääoppositiopuolueen SPD:n liittokansleriehdokas Schröder äänesti niin ikään kotikaupungissaan, Hannoverissa, joka on Ala-Saksin osavaltion pääkaupunki. Schröder on Ala-Saksin osavaltiohallituksen pääministeri. Schröderin äänestyspaikan edustalla oli niin paljon toimittajia ja valokuvaajia, että Schröder, 54, ja hänen vaimonsa Doris joutuivat käyttämään muutaman kymmenen metrin matkaan viisi minuuttia. Schröder vakuutti uskovansa, että SPD saa yli 40 prosentin kannatuksen vaaleissa.

Kumman hymy hyytyy?

Saksalainen lehti Bild am Sonntag näytti tänään etusivullaan Kohlin ja Schröderin kuvat, joissa kumpikin hymyili leveästi. -Kumpi nauraa tänä iltana? lehti kysyi. Vaaleissa valittiin Saksan parlamentin alahuoneen eli liittopäivien jäsenet. Uuteen parlamenttiin tulee kansanedustajia vähintää 656. Koska jokaisella äänestäjällä on vaaleissa kaksi ääntä - toisella äänestetään oman vaalipiirin henkilöehdokasta ja toisella puoluelistaa - voi liittopäiväedustajia tulla enemmänkin kuin 656. Nykyisillä liittopäivillä on 672 jäsentä. CDU ja sen baijerilainen sisarpuolue CSU saivat edellisissä vaaleissa 1994 liittopäiville 294 edustajaa. Niiden hallituskumppanina on viimeiset neljä vuotta ollut vapaat demokraatit (FDP), joka sai viime vaaleissa 47 kansanedustajaa. Koska kumpikaan pääpuolue ei saa liittopäivien paikoista ehdotonta enemmistöä, joudutaan vaalien jälkeen muodostamaan kokoomushallitus. Mikäli SPD pääsee vaaleissa suurimmaksi puolueeksi, on sen todennäköisin hallituskumppani Liitto 90/vihreät.

Vihreät on kuitenkin keikkunut uhkaavan lähellä viiden prosentin äänikynnystä samoin kuin myös FDP. Myös entisten Itä-Saksan kommunistien perillispuolueen (PDS) läpimeno oli epävarmaa. Viime vaaleissa PDS selvitti tiensä liittopäiville, koska sen ehdokkaat voittivat neljässä entisen Itä-Berliinin vaalipiirissä - vähintään kolme vaalipiirivoittoa on vaihtoehtoinen tapa selvittää äänikynnys.

Mikäli myös PDS pääsee parlamenttiin, saattavat puolueiden voimasuhteet parlamentissa muodostua sellaisiksi, että CDU/CSU:n ja SPD:n "suuri koalitio" on ainut vaihtoehto hallituksen muodostamiseksi. Saksaa 16 vuotta hallinnut Kohl on kuitenkin julistanut, että hän itse ei moiseen "elefanttien avioon" suostu. Kristillisdemokraattien kärkinimi suuressa koalitiossa saattaisi näin olla Wolfgang Schäuble, parlamenttiryhmän johtaja, jota Kohl on suosittanut seuraajakseen.

Vilkkaampaa kuin 1994

Äänestysvilkkaus kohosi vaaleissa ensi tuntien aikana korkeammaksi kuin vuoden 1994 parlamenttivaaleissa. Iltapäivällä oli äänestänyt jo 47 prosenttia 60,5 miljoonasta äänioikeutetusta, mikä on selvästi enemmän kuin viime vaaleissa. Silloin oli samaan aikaan vaaliuurnilla käynyt 29 prosenttia äänestäjistä. Äänestys oli erityisen vilkas entisen Itä-Saksan osavaltioissa. Saksissa, Thüringenissä, Brandenburgissa, Saksi-Anhaltissa ja Mecklenburg-Vorpommernissa oli puoleen päivään mennessä äänestänyt jo jopa 37 prosenttia äänioikeutetuista eli lähes 9 prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisvaaleissa samaan aikaan. Äänestysprosentti oli 79,0 vuonna 1994.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat