Liubov, 102, on selvinnyt kolmesta nälänhädästä: Tekee nyt maastoutumisasuja ukrainalaisille tarkka-ampujille

1:59
Katso video: 102-vuotiasta Liubovia jaksaa vielä naurattaa.

102-vuotias ukrainalaisnainen Liubov Yarosh elää ja voi hyvin, vaikka ensimmäisen kerran kuolema oli lähellä 13-vuotiaana nälänhädän aikana.

Ukrainassa raivosi 1930-luvun alussa holodomorin nimellä tunnettu nälänhätä, johon kuoli miljoonia ukrainalaisia ja Yarosh joutui todistamaan siskonsa ja veljensä kuolemia.

Nälänhädän taustalla oli Neuvostoliiton diktaattorihallitsija Josif Stalinin aiheuttama ruokapula, myös kansanmurhaksi luonnehdittu ukrainalaisten näännyttämispolitiikka.

– Söimme lehmuksen lehtiä ja nokkosia. Jauhoimme luonnonvaraisia kasveja ja valmistimme niistä ruokaa, Yarosh muistelee uutiskanava CNN:lle.

Yarosh kertoo olleensa hyvin lähellä kuolemaa itsekin ja kuvailee epäinhimillisen karuja oloja.

– Pieniä lapsia kuoli nälkään. Heitä vietiin rekoilla pois. Heille kaivettiin valtavia kuoppia, joihin heidän ruumiinsa viskattiin.

Holodomorin lisäksi Ukrainaa on koetellut Yaroshin elämän aikana useampikin Venäjän tai entisen Neuvostoliiton aiheuttama kriisi. Yaroshin kotona Hodorkivin kylässä Kiovan lähistöllä vieraillut yhdysvaltalainen uutiskanava CNN kertoo Ukrainan kokeneen kolme nälänhätää sadan vuoden aikana.

Tällä hetkellä Ukrainassa on käynnissä useiden tutkijoiden mukaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin masinoima kansanmurha.

Edelleen energinen Yarosh auttaa tämänkertaisessa katastrofissa maataan omalla tavallaan – tekemällä tarkka-ampujien naamioasuja ukrainalaissotilaille.

– Meidän täytyy tuhota heidät kaikki, että yhtäkään heistä ei jää jäljelle. Se on ainoa keino, että voisimme saavuttaa rauhan.

Katso artikkelin videolta koko CNN:n tekemä 102-vuotiaan Liubov Yaroshin haastattelu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja