Mainos

Saksan oppositio vastustaa Turkin EU-jäsenyyttä

Saksan kristillisdemokraattinen oppositio jyrkensi tänään Turkin EU-jäsenyyden vastaista kampanjaansa samanaikaisesti kun Turkin talouselämän järjestöt ilmoittelivat jäsenyyden puolesta Euroopan sanomalehdissä.

Muun muassa Helsingin Sanomien julkaisemassa ilmoituksessa talousjärjestöt muistuttivat, että Turkki on jo pannut toimeen monia demokratia- ja talousuudistuksia ja että se on jo monin tavoin hyväksytty Euroopan maiden joukkoon. Ilmoittajat toivoivat, ettei tilaisuutta Turkin tien avaamiseksi ohitettaisi EU:n Kööpenhaminan huippukokouksessa.

Baijerin osavaltion pääministerin Edmund Stoiberin mukaan Turkki on kuitenkin liian köyhä ja erilainen liittyäkseen EU:hun. Turkin liittyminen merkitsisi loppua Euroopan poliittiselle liitolle, koska se ylittäisi maanosan yhdentymiskyvyn, Stoiber korosti aikakauslehti Der Spiegelin haastattelussa.

Turkin liittymisen jälkeen Eurooppa ei olisi juuri muuta kuin vapaakauppa-alue, varoitti Stoiber. EU:lla on jo nyt kova työ sopeuttaakseen unioniin kymmenen lähinnä itäisen Euroopan maata, joiden talouden voima on noin 45 prosenttia EU:n keskiarvosta. Turkin talous on vain 20 prosenttia EU:n keskiarvosta, hän totesi.

Lisäksi Turkilla on erilainen historiallinen ja kulttuurillinen tausta kuin nykyisillä jäsenmailla.

-Turkki ei kuulu Euroopan arvoyhteisöön, Stoiber sanoi.

Se ei osallistunut Euroopan kansojen taisteluun vapauden, itsemääräämisoikeuden ja solidaarisuuden puolesta. Sillä on erilainen yhteiskunnallinen tausta, hän lisäsi.

Stoiber kehotti EU:ta olemaan rehellisempi Turkin jäsenyystoiveiden suhteen ja kiisti, että konservatiivit yrittävät hyötyä Saksan turkkilaisvastaisista mielialoista kerätäkseen ääniä ensi vuoden osavaltiovaaleissa.

"Turkki olisi kuin vieras esine"

Kristillisdemokraattisen puolueen pääsihteeri Laurenz Meyer myötäili toisessa lehtihaastattelussa Stoiberin näkemyksiä. Hän sanoi, että Turkki olisi kuin "vieras esine" Euroopan unionissa.

Syyskuun vaalien jälkeen uudelleen valittu sosiaalidemokraattinen liittokansleri Gerhard Schröder sanoi äskettäin, että Turkin EU-jäsenyys pysäyttäisi maan luisumisen ääri-islamilaisuuteen ja olisi Saksan kansallisten etujen mukaista. Sosiaalidemokraatit uudistivat hallituspaikkansa osaksi Saksan kaksimiljoonaisen turkkilaisväestön äänin.

Turkin hallitsevan AKP-puolueen johtaja Recep Tayyip Erdogan vaati puolestaan edelleen EU:ta ilmoittamaan jäsenyysneuvottelujen aloittamisesta vuoden loppuun mennessä. Hän puhui toimittajille ennen lähtöään Kööpenhaminan neuvottelemaan EU:n puheenjohtajamaan Tanskan pääministerin Anders Fogh Rasmussenin kanssa. Rasmussen toisti tänään, ettei ajankohdasta ilmoiteta Kööpenhaminan huippukokouksessa.

Erilaisia ilmoituksia eri maissa

Turkin kaupan, teollisuuden ja matkatoimistojen järjestöt TUSIAD, TOBB ja TURSAB ovat ostaneet mainostilaa noin 40 sanomalehdessä EU:n 15 jäsenmaassa ajalle 8.-10. joulukuuta. Monissa ilmoituksissa oli tänään kyseisen maan johtavan poliitikon kuva ja kuvateksti, jossa pyydetään hänen tukeaan jäsenyydelle ja luetellaan Turkin saavutuksia.

-Ainoa tapa saada ystävä on olla ystävä, oli Turkin viesti Britannian pääministerille Tony Blairille.

Helsingin Sanomien ilmoituksessa oli poliitikon kuvan sijasta kuva kahdesta Euroopan muotoisesta kasvista. Toisen yläpuolella oli teksti "Kun kylvät jotain, autat sitä kasvamaan" ja toisen "Toimi nyt, niin tulet yllättymään tuloksista". Jälkimmäiseen kasviin oli Turkin kohdalle puhjennut kaunis punainen kukka. Itse ilmoituksessa muistetaan mainita myös turkkilaisen jalkapallojoukkueen Uefa-mestaruus.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.