Saksalaisoikeus määräsi Applen iPhoneja myyntikieltoon Qualcommin patentin loukkaamisesta – Apple valittaa mutta keskeyttää iPhone 7 ja iPhone 8 -malliensa myynnin kaupoissaan Saksassa

Applen ja Qualcommin välisessä oikeustaistossa on saatu jälleen yksi päätös. Saksalaisoikeuden mukaan Applen iPhonet Intelin modeemipiireillä loukkaavat Qualcommin patenttia.

Apple valittaa päätöksestä, mutta myyntikielto astuu voimaan kunhan Qualcomm tallettaa 668,4 miljoonan euron (765 miljoonan dollarin) vakuuden.

Apple on kertonut lopettavansa iPhone 7 ja iPhone 8 -sukupolvien puhelinten myynnin omissa kaupoissaan Saksassa toistaiseksi. Mallien myynti jälleenmyyjiltä ja operaattoreilta kuitenkin jatkuu vielä.

”Kaikki iPhone-mallit säilyvät saatavilla asiakkaille operaattoreilta ja jälleenmyyjiltä yli 4 300 pisteestä ympäri Saksaa. Valitusprosessin aikana iPhone 7 ja iPhone 8 -mallit eivät ole saatavilla Applen 15 kaupassa Saksassa. iPhone XS, iPhone XS Max ja iPhone XR pysyvät saatavilla kaupoissamme”, on Applelta kommentoitu oikeuden päätöstä.

Oikeuden päätöksen mukaan Intelin modeemipiireillä varustetuissa iPhoneissa käytetty piiriosa Qorvolta loukkaa yhtä Qualcommin, joka liittyy mobiiliverkon tiedonsiirron virrankulutuksen vähentämiseen.

Puolitoista viikkoa sitten kiinalaisoikeus tuomitsi iPhone-mallit iPhone 6s ja 6s Plus, 7 ja 7 Plus, 8 ja 8 Plus sekä iPhone X myyntikieltoon Kiinassa kahden Qualcommin muun patentin loukkaamisesta. Kiinassa Apple on toistaiseksi jatkanut iPhone-myyntiä normaalisti ja teki iOS 12.1.2 -päivityksessä muutoksia ohjelmistoonsa pyrkien näin päättämään Qualcommin patenttien loukkaamisen.

Qualcommin ja Applen välillä on maailmanlaajuinen oikeustaisto. Apple ei pidä Qualcommin tapaa kytkeä yhteen piiritoimitukset ja patenttien lisensointi yhteen lainmukaisena, ja haluaisi lisäksi maksaa Qualcommin patenteista kiinteän lisenssimaksun laitteen hintaan perustuvan sijaan. Kiinteän lisenssimaksun käytäntö suosisi korkeahintaisia tuotteita myyvää Applea edullisempia laitteita myyvien valmistajien kustannuksella.

Apple on keskeyttänyt toistaiseksi lisenssimaksunsa Qualcommille sen jälkeen, kun Qualcomm ensin lopetti osittaiset maksujen palautukset Applelle tämän osallistuttua kommentoimalla kilpailuviranomaisen tutkintaan Qualcommia vastaan.

Apple on viime vuosina siirtynyt iPhoneissaan Intelin modeemipiireihin eikä käytä enää Qualcommin piirejä lainkaan uusimmissa iPhone XR, XS ja XS Max -malleissaan.

Applen ja Qualcommin välillä on käynnissä lukuisia oikeusjuttuja eri maissa. Qualcommin puolilta on viime aikoina väläytelty sovun mahdollisuutta, mutta Apple on sen mahdollisuuden viimeksi asiaa kommentoidessaan tyrmännyt.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja