Saksa uudistaa tiemaksujaan – ulkomaalaisille uusi lasku 2016 alkaen?

Ympäristövyöhykkeiden lisäksi Saksassa autoilua suunnittelevan on hyvä ottaa huomioon myös maassa vuonna 2016 käyttöön otettavat tiemaksut. Tiemaksukäytäntö on käytössä myös Liettuassa, mutta vain tietyille ajoneuvoluokille.

Saksa uudistaa tiemaksukäytäntöjään, joten vuoden 2016 alusta alkaen suomalaiset ja muut ulkomaalaiset joutuvat hankkimaan sähköisen vinjetin perinteisen tarramallin sijaan. Vinjetin avulla saksalaiset autoilijat saavat maksun suuruisen veroalennuksen vuosittaittaisesta ajoneuvoverosta.

Saksan vinjettien hinnat

10 päivän vinjetin hinta vaihtelee ajoneuvoluokan mukaan (kuutiotilavuuden ja päästöjen mukaan) kolmessa portaassa viidestä viiteentoista euroon. Kahden kuukauden maksu puolestaan on 16, 22 tai 30 euroa. Vinjettejä saa huoltoasemilta tai internetin kautta.

Vaikka vinjetti onkin sähköinen, ei sitä pysty yhdistämään kuin yhteen tiettyyn ajoneuvoon. Tiemaksuvinjettien käyttöä valvoo tavaraliikenteen virasto BAG (Bundesamt für Güterkraftverkehr) ja valvonta suoritetaan joko kiinteiden tai mobiiliseurantalaitteiden avulla.

Maksu ei kuitenkaan tule koskemaan sähköautoja, vammaisten autoja tai moottoripyöriä, kertoo Autoliiton matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen.

– Sen sijaan museoautoilta maksua peritään. Kuorma-autojen osalta Saksassa on jo käytössä moottoriteiden tiemaksu.

Vinjettimaksun yläraja on 130 euroa vuodessa, mutta esimerkiksi turisteille on tarjolla kymmenen päivän ja kahden kuukauden maksupaketteja. Ulkomaalaisilla maksu koskettaa vain moottoriteitä siinä missä Saksan kansalaiset joutuvat maksamaan myös liittovaltioiden teiden käytöstä.

Tietullimaksun voimaantulo ei kuitenkaan ole vielä täysin varmaa, sillä EU:lla on mahdollisuus kumota se.

– EU-komissio on ilmoittanut selvittävänsä Saksan tiemaksujen laillisuuden tai muiden EU-maiden kansalaisia syrjivyyden vasta sen jälkeen, kun maksut on otettu käyttöön. Mahdolliset prosessit EU-tuomioistuimessa voivat viedä vuosia, Suokonautio-Hynninen kommentoi.

Liettuassa tarramallinen vinjetti

Tallinnasta Varsovaan kulkevaa Via Balticaa pitkin autoilevan kannattaa muistaa, että Liettuassa bussit, raskaat ajoneuvot ja pienet pakettiautot (ajoneuvoluokat M2, M3, N1, N2 ja N3) kuuluvat tiemaksujen piiriin A1-A18-teillä. Sen sijaan Saksan tapaan maksu ei koskea henkilöautoja. Maksullinen tieosuuden alku on merkitty mustavalkoisella liikennemerkillä, jossa on numerot 10, 20 ja 50.

liettua merkki

Saksan tapaan maksu suoritetaan vinjettinä, mutta Liettuassa kyseessä on tarramallinen vinjetti, joka kiinnitetään auton tuulilasiin. Myös kontrollikuponki pitää säilyttää. Tarra on pätevä vain kun siinä on merkittynä ajoneuvon symbolitunnus, rekisteritunnus ja tarran voimassaoloaika.

Vinjetin voi ostaa päivän, viikon, kuukauden tai vuoden ajaksi, ja sen hinta vaihtelee vuorokauden aikana 6 ja 11 euron välillä ja viikon aikana 14 ja 52 euron välillä riippuen ajoneuvoluokasta ja auton päästöistä.

Tarran saa joko merkityistä myyntipisteistä, Statoilin, Lukoilin, Baltic Petroleumin, Orlen Lietuva tai EMSIn huoltoasemilta tai verkosta.

Lue myös:

    Uusimmat