Mainos

Saksa siirtänyt kultaharkkojaan omiin holveihinsa salaisessa operaatiossa

Saksan keskuspankin kultavaranto on maailman toiseksi suurin, tosin suurin osa siitä on sijoitettu eri puolille maailmaa.

Die Welt -lehden mukaan Saksa on kuitenkin jo jonkun aikaa siirtänyt kultaharkkojaan takaisin kotimaahan. Turvallisuussyistä siirto-operaatio on pidetty tarkasti salaisena.

Saksan keskuspankilla on kultaa sijoitettuna Saksan lisäksi eri puolille maailmaa yhteensä 3384 tonnia, eli liki 3,4 miljoonaa kiloa.

Historiallisista syistä suurin osa kullasta on sijoitettu keskuspankkeihin yhä eri puolille maailmaa. Tosin jo kolmen vuoden ajan Saksa on siirtänyt kultaansa vaivihkaa Frankfurtin keskuspankin salaisiin varastoihin.

Kultaa tuodaan vuoteen 2020 saakka lähes 700 tonnia muun muassa niin Yhdysvalloista Fedin holveista kuin Banque de Francen salaisista varastoista.

Lontoon holveissa olevaan kultaan ei toistaiseksi ole koskettu.

Saksan keskuspankin johtajan Carl-Ludwig Thielen mukaan kullan siirtäminen on sujunut aikataulussa.

-Vuoteen 2020 mennessä puolet Saksan kullasta on kotimaassa. Verrattuna tilanteeseen esimerkiksi vuonna 2012, Saksan kultareserveistä vain 31 % eli reilu 1000 tonnia oli varastoituna Saksaan.

Thielen mukaan kultaa ei itseasiassa noudeta takaisin, koska suurin osa harkoista ei ole koskaan Saksassa ollutkaan.

-Saksojen yhdistymiseen saakka meillä oli Saksaan varastoituna vain 77 tonnia kultaa - kylmän sodan takia turvallisuussyistä, Thiele painottaa.

Osa saksalaisista haluaisi Saksan säilyttävän kultansa mieluiten kotimaassa kuin ulkomailla. Yhdistys nimeltä ”Noutakaa kultamme kotiin” haluaisi kattavan selvityksen Saksan kultavarannoista sekä siitä, että kulta on kaikissa mahdollisissa tilanteissa saatavissa takaisin Saksaan.

Carl-Ludwig Thielen mukaan tässä suhteessa ei ole mitään syytä huoleen, Saksa luottaa täysin ulkomaisiin pankkikumppaneihinsa. Varannot tarkastetaan säännöllisesti.

Saksan kultavarantojen sijoittamiselle Yhdysvaltoihin, Ranskaan ja Britanniaan on historialliset syyt. Kultavarantoa on kasvatettu vuodesta 1951 säännöllisesti. Saksan talousihme ja rajusti kasvanut vientiteollisuus toivat paljon rahaa valtion kassaan, jota vaihdettiin Yhdysvalloissa kultaan.

Tuloksena Saksan kultavaranto kasvoi nopeasti maailman toiseksi suurimmaksi, yhteensä 109 miljardin euron arvoiseksi. Kullan hinnan heilahtelut ovat välillä romahduttaneet ja välillä nostaneet varannon arvoa.

Keskuspankin johtaja Thiele vakuuttaa, että kultaharkkojen ”kotiuttamisesta” huolimatta suuri osa varannosta pysyy jatkossakin Lontoon ja New Yorkin holveissa. Tiukan paikan tullen ne ovat niistä nopeasti siirrettävissä ja realisoitavissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.