Saksa ehdottaa kaasuongelman ratkaisuksi putkiprojektia Espanjaan – Ranska vastustaa, Espanja tahtoo rahoituksen EU:lta

9:12
Uutisaamu 24.8.2022: Saksa varautuu kylmään talveen

Ranska on torjunut Saksan ehdottaman uuden kaasunsiirtoputken rakentamisen Espanjasta Pyreneiden yli EU:n verkkoon.

Ranskan hallituksen mukaan rakentaminen veisi monta vuotta, eikä putki ehtisi helpottamaan Eurooppaa uhkaavaa kaasupulaa.

Espanja kannattaa hanketta, jos sen rahoitus tulisi EU:lta. Saksan liittokansleri Olaf Scholtz on kutsunut Espanjan pääministerin Pedro Sánchezin tiistaina Saksaan keskustelemaan asiasta. Ranskan osallistumisesta ei ole ilmoitettu. 

Ehdotettu MidCat-putki kulkisi Katalonian puoleiselta Pyreneiden reunalta Espanjasta Ranskaan. Putki voisi tuoda EU:n verkkoon arviolta kymmenen miljardia kuutiometriä lisää maakaasua korvaamaan Venäjän poistuvia kaasutoimituksia.

Vaikka Espanjalla ei ole omia kaasuvaroja, sillä on rannikoillaan paljon nesteytetyn maakaasun vastaanottamiseen kykeneviä terminaaleja. Lisäksi Algeriasta kulkee Espanjaan kaksi kaasuputkea.

Nykyisillä siirtoyhteyksillä Espanjan kaasupotentiaalia ei kyetä EU-alueella täysimääräisesti hyödyntämään.

Espanja lupaa nopeasti valmista

MidCat-putki on Espanjan puolella rajaa jo osittain rakennettu. Työt keskeytettiin muutama vuosi sitten, sillä hanketta ei silloin enää pidetty kannattavana.

Espanjan energia-asioista vastaavan ympäristöministerin Teresa Riberan mukaan Espanjan osuus putkesta voisi valmistua 8–9 kuukaudessa – joskin moni asiantuntija Espanjassa pitää arviota ylioptimistisena.

Rakentamiskustannus Espanjan puolella olisi Riberan mukaan alle 400 miljoonaa euroa.

Putki edellyttäisi tietysti Ranskan osallistumista. Pääministeri Sánchez sanoi tällä viikolla, että ellei Ranska lähde mukaan MidCat-putkeen, Espanjalla on B-suunnitelmana merenalainen putki, joka kulkisi Barcelonasta Italian Livornoon ja sieltä edelleen EU:n verkkoon.

Se olisi kuitenkin kovin kallis ja aikaa vievä rakennushanke, eikä vaikuta tällä tietoa realistiselta.

Kaasunsiirto voisi tuplaantua

Espanjan nykyiset kaksi pientä kaasuputkea Ranskaan pystyvät siirtämään 7–8 miljardia kuutiometriä maakaasua vuodessa. Siirtokykyä kyetään ehkä tehostamaan jonkin verran.

Yhdessä uuden MidCat-putken kanssa Espanjasta voisi silloin jatkossa saada arviolta 20 miljardia kuutiota putkikaasua EU-verkkoon.

Määrä olisi apu, mutta ei pelastus. Venäjältä tulevan yhden Nordstream-putken kapasiteetti on ollut 55 miljardia kuutiota vuodessa.

Espanjasta on tullut tänä vuonna kaasunviejä. Putkikaasua viedään Ranskan lisäksi Marokkoon.

Tilanne ei kuitenkaan Espanjaa rikastuta, sillä maan fossiilisen energian tuonti on kallistunut niin paljon, että kauppatase on painunut pahasti tappiolle huolimatta siitä, että tavaravienti on kasvanut ja turismitulot ovat nousseet koronapandemiaa edeltäneelle tasolle.

27.8.2022: Tältä näyttää valtava kaasuliekki, joka palaa Suomen rajan läheisyydessä – venäläiskaasun pelätään aiheuttavan ympäristökatastrofin

2:28

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja