Mainos

Sakot uhkaavat laittomasti rajan ylittäneitä luontokuvaajia: "Miehet tiesivät rikkovansa lakia"

Kainuussa Venäjän rajan ylittäneet kolme miestä on kuulusteltu. Tutkinnanjohtajan mukaan -68, -69 ja -72 syntyneet miehet tiesivät toimintansa laittomuudesta, mutta olivat kuitenkin jatkaneet matkaa ja syyllistyneet valtionrajanrikokseen mentyään luvatta Suomesta Venäjälle ja takaisin.

Tutkinnanjohtaja Mauri Nygårdin mukaan Kainuun rajavartiolaitoksen pidättämät kolme ranskalaista miestä on nyt kuulusteltu ja pöytäkirja valmis. Miehet on laskettu vapaalle jalalle ja he ovat Nygårdin mukaan todennäköisesti vielä Suomessa.

– Auto on vuokralla 1.6. asti, eivätkä he ole enää viranomaisten toimenpiteiden kohteena.

Tiesivät rikkovansa lakia

Kuulusteluissa selvisi, että kolmikolla oli tietämys toiminnan laittomuudesta ja että rajavyöhykkeellä liikkuminen vaatii luvan. Miehet kuitenkin jatkoivat liikkumista ja ylittivät raja Venäjälle. Tämä tapahtuma vahvistettiin myös Venäjän viranomaisten kanssa.

– Venäläisten kanssa oltiin yhteydessä jo perjantaina ja käytiin rajapaikalla. Siellä todettiin sitteh yhteisesti, että rajan molemmilla puolilla on ollut laittomia liikkujia. Kyseessä on valtionrajarikos.

Tutkinnanjohtajan mukaan ranskalaiset olivat varustautuneet hyvin metsäretkelle. Kaikilla oli yllään maastopuvut. Lisäksi mukana oli hyvät kamerat.

Raja-alueesta riittävästi opastusta

– Kyseessä vaikuttaisi olevan kolme kokenutta luontokuvaajaa. Eivät he yrittäneet järjestää laitonta maahantuloa Suomeen.

Ranskalaisia oli kuitenkin hieman myös hämmentänyt se, että raja-alue-rajalinja muistutti aluetta, joka saatetaan yhdistää muualla Euroopassa lähinnä esimerkiksi metsäpalojen katkaisukohtiin.

Nygårdin mielestä alueen luonteesta ja luvanvaraisuudesta oli kuitenkin riittävästi tietoa tarjolla.

– Siellä mistä he lähtivät, oli kieltomerkki, ja sen yhteydessä myös opastaulu, jossa kerrotaan minkä tyyppinen alue on kyseessä. On vaikea sanoa, miksi he eivät ymmärtäneet tai halunneet ymmärtää.

Kuulustelupöytäkirja lähtee nyt syyttäjälle syyteharkintaan. Tutkinnanjohtajan mukaan tällaisesta rajanylityksestä on rangaistuksena yleensä sakko, joka on sidoksissa tuloihin.

– Kainuussa on käynyt viime aikoina jonkun verran ranskalaisia luontokuvaajia, joten outoa se ei ole, että heitä on. Kainuussa on ranskalainen yrittäjä ja sekin edesauttaa matkailua.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.