Mainos

Saksalaisturistit 6 minuuttia rajan väärällä puolella, veli raivoissaan kohtelusta: "Kaverit laitettiin selliin kuin pahatkin rikolliset"

Mikael Beckin saksalainen velipuoli saapui kolmen kaverinsa kanssa nauttimaan Suomen kesästä. Lomasta tuli ikimuistoinen: nelikko ylitti rajan Venäjälle ja tuli kiinniotetuksi.

Rajavartiolaitos tiedotti perjantaina, että neljä keskieurooppalaista turistia oli maanantaina ylittänyt luvatta rajan Venäjälle Uukuniemessä Etelä-Karjalassa. Venäjän puolella seurue vietti noin kuusi minuuttia. Kaakkois-Suomen rajavartioston rikostorjuntayksikkö sai keskiviikkona havainnoin tuntomerkkeihin sopivista henkilöistä Savonlinnassa. Poliisi otti epäillyt kiinni tapauksen selvittämistä varten.

Savonlinnassa asuva Mikael Beck kertoo, että hänen saksalainen velipuolensa oli yksi kiinniotetuista turisteista. Hän oli saapunut kolmen kaverinsa kanssa Suomeen lomailemaan. Beck sanoo, että kaverusten motiivi rajanylitykseen oli täysin harmiton, eivätkä he ymmärtäneet teon seurauksia.

– He halusivat nähdä Venäjän rajan. He päätyivät rajanylityspaikalle, jättivät auton kauemmas ja ajattelivat käydä jalan ottamassa muutaman kuvan Venäjän puolella.

Beck sai tiedon tapahtumasta, kun Savonlinnan poliisi soitti hänelle kiinnioton jälkeen keskiviikkoaamuna. Beckin mielestä kiinniotto ei ollut oikeaoppinen.

– Kaverit laitettiin selliin kuin pahatkin rikolliset. He olivat aivan järkyttyneitä. Yritin itse soittaa poliisilaitokselle, mutta sieltä kieltäydyttiin viemästä asiaa eteenpäin. Veljeni seurueelle ei kerrottu heidän oikeuksistaan tai annettu mahdollisuutta soittaa asianajajalle.

Beckin mukaan seurue odotti sellissä pari tuntia, kunnes Rajavartiolaitoksen edustajat tulivat hakemaan nelikon Imatralle kuulusteluun. Imatralla kului jälleen useampi tunti, ja vasta myöhään illalla seurueelle palautettiin matkapuhelimet ja luovutettiin kuulustelupöytäkirja. Beck sanoo, että pöytäkirja oli vain suomeksi, mutta kuulustelussa oli mukana tulkki.

Asia on edennyt kihlakunnansyyttäjälle, ja oikeudenkäynti on elokuussa. Beck kertoo, että hänen velipuolensa kavereineen on ottanut yhteyttä Saksan konsulaattiin ja aikoo tehdä rikosilmoituksen voimakeinojen liioittelusta.

– Pahinta oli se, ettei kavereiden annettu ottaa yhteyttä minnekään, enkä minä saanut yhteyttä heihin. Heille ei myöskään selitetty, miksi kyseessä on niin iso juttu, Beck toteaa

Alkuvuonna 12 vastaavanlaista tapausta

Kaakkois-Suomen rajavartioston rikostorjuntayksikön tutkinnanjohtaja Timo Häkkinen sanoo pyytäneensä poliisipartiota ottamaan kyseiset neljä henkilöä kiinni ja varmistamaan heidän henkilöllisyytensä. Hänen mukaansa poliisi toimi ohjeistuksensa mukaan ja suoritti kaikille normaalit turvallisuustarkastukset.

– Kyse ei ollut vangitsemisesta tai edes pidätyksestä. Heidät otettiin kiinni esitutkinnan toimittamista varten, ja heidän poistumisensa estettiin, kunnes me saavuimme paikalle. Poliisi kertoi henkilöille, että he joutuvat odottamaan jonkin aikaa, ja poliisilta saamani tiedon mukaan seurue odotti rauhallisesti ja ymmärsi, mistä oli kyse. 

Häkkisen mukaan Venäjän puolella vietetyllä ajalla ei ole merkitystä, vaan kyse on aina valtionrajarikoksesta. Syyttäjä antoi rajanylittäneille henkilöille pikahaasteen. Häkkinen kertoo, että maksimirangaistus kyseisessä tapauksessa on yhden vuoden vankeus. Päiväsakkorangaistus on kuitenkin hänen mukaansa todennäköisempi.

Alkuvuoden aikana valtionrajarikoksia on Kaakkois-Suomen alueella tehty 12, sanoo Häkkinen.

– Äärimmäisen poikkeuksellinen tilanne tässä ei siis ole kyseessä. Viranomainen toimii, kuten viranomaisen kuuluu toimia kansallisuudesta ja muista seikoista huolimatta. Kaikkia pyritään kohtelemaan samalla tavalla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.