Mainos

Sakkovangit myönteisiä päihdehoidolle – hanke kuitenkin vaikeuksissa

Viime vuonna alkaneessa hankkeessa sakkovangit voivat suorittaa osan tuomiostaan päihdehuoltolaitoksessa. Ongelmia tuottaa kuitenkin se, ettei lyhyt hoitojakso riitä päihdekierteen katkaisemiseksi.

– Vangit ovat olleet yllättävän innokkaita lähtemään hoitojaksolle, vaikka vankila olisi heille usein helpompi vaihtoehto: hoidossa joudut tekemään itsesi kanssa töitä, Rikosseuraamuslaitoksen erikoisasiantuntija Ulla Knuuti kertoo.

Suurella osalla sakkovangeista on paha päihdeongelma, mikä yleensä on myös saadun tuomion taustalla. Nyt käynnissä olevaan hankkeeseen on osallistunut vasta parikymmentä vankia.

Lyhyt laitoshoito ei riitä

Sakkovankien tuomiot ovat Knuutin mukaan keskimäärin noin kuukauden mittaisia. Tästä ajasta sakkovanki on voinut viettää hoitolaitoksessa noin kaksi viikkoa.

Knuutin mukaan ongelma on, että näin lyhyt hoitojakso ei riitä katkaisemaan vuosien päihdeongelmaa. Idea onkin, että kunta sitoutuisi kustantamaan hoidon myös tuomion päätyttyä.

– Jos ihminen on halukas hoitoon, pitäisi kuntien olla valmis siitä maksamaan. Kunnat suosivat näissä tapauksissa kuitenkin avohoitoa. Se on hyvä hoitokeino, mutta ei usein riittävä pahan päihdeongelman ratkaisuun, Knuuti toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.