SAK:n Eloranta: Leikkaus työttömyysturvaan kilpailukykysopimuksen vastaista

Hallituksen yksipuolinen leikkaus työttömyysturvaan olisi kilpailukykysopimuksen vastaista, sanoo palkansaajakeskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

Hän sanoo, että kilpailukykysopimuksen myötä hallitus siivosi pois työttömyysturvan leikkauksen sisältäneen lisäsäästölistan. 

– Hallitus on itse todennut, että lisäsäästöt vedetään pois. Olisi perin kummallista, jos tällaista tekisivät, Jarkko Eloranta sanoo. 

SAK:n hallitus on tänään käsitellyt työllisyystyöryhmän raporttia. Myös muut järjestöt käsittelevät pakettia hallinnoissaan tällä viikolla. Raportti valmistui eilen erimielisenä, sillä työmarkkinajärjestöt eivät päässeet työllistämiskeinoista yksimielisyyteen. 

Työllisyystyöryhmän puheenjohtaja, valtiosihteeri Martti Hetemäki luovutti työryhmän raportin tänään.  

Maan hallitus oli edellyttänyt järjestöiltä yhteistä esitystä, joka lisää työllisyyttä vähintään 10 000 työllisellä. Tästä 8 000 työpaikkaa pitäisi syntyä ansiosidonnaisen työttömyysturvan muutoksilla. Seuraavaksi maan hallitus arvioi raportin lopputulokset ja tekee päätöksiä sen pohjalta.

Terho: Ei yksipuolisesti leikkauksia

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkosen mukaan hallituksen pitää nyt huolella perehtyä, mihin työmarkkinajärjestöt neuvotteluissa pääsivät ja mitä sille pohjalle on rakennettavissa.

Kaikkosen mukaan hallituksen pitää pohtia, mitä keinoja on käytettävissä, jotta työllisyystavoitteeseen päästään. Hänen mukaansa kilpailukykysopimusta on syytä kunnioittaa.  

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Sampo Terhon mukaan esimerkiksi budjettiriihessä päätetty Lex Lindström voidaan viedä suunnitellusti eteenpäin. Muuten Terhon mukaan pitää tarkkaan miettiä, mitä vaihtoehtoja on käytettävissä. 

Terho sanoi tänään, että heidän kantansa ansiosidonnaisen porrastuksesta on muuttumaton.

– Meille on erittäin tärkeää, että Suomen hallitus on luotettava, sanansa mittainen. Kun kilpailukykysopimusta tehdessä on nimenomaan sovittu, että hallitus ei yksipuolisesti ryhdy leikkaamaan ansiosidonnaista työttömyysturvaa ilman kolmikantaista suositusta tai sopimusta, niin tästä me perussuomalaiset tulemme pitämään kiinni myös jatkossa, Terho sanoi STT:lle.

Hänen mukaansa ansiosidonnaiseen ei voi tehdä leikkauksia.

– Mitään sellaista, joka olisi leikkaava toimenpide, Terho sanoi.  
Kaikkonen ei lähtenyt tänään spekuloimaan ansiosidonnaisen porrastuksella. 

– Hallituksen on keskuudessaan käytävä nämä keskustelut, minkälaisia keinoja tässä voisi olla saavutettavissa. En lähde sulkemaan mitään yksittäistä keinoa pois, Kaikkonen sanoi STT:lle.  

Katso aikaisemmat uutisvideot aiheesta:

2:15

1:34

3:11


Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja