Mainos

Eloranta: SAK ei hyväksy ansiosidonnaisen porrastusta

SAK ei hyväksy minkäänlaista mallia ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastuksesta, sanoo puheenjohtaja Jarkko Eloranta

Eloranta muistuttaa, että työttömyysturvasta on vasta päätetty leikata 200 miljoonaa euroa.

– Se olisi meille pistämätön paikka, sitä ei todellakaan hyväksyttäisi, Eloranta sanoo STT:lle ja toivoo, ettei hallitus lähde testaamaan uudistusta omin päin. 

Myöskään Akava ei hyväksy ansiosidonnaiseen porrastuksia tässä yhteydessä.

– Ei lisää porrastusta nyt, se olisi vastoin kilpailukykysopimuksen henkeä, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder sanoi.

Fjäderin mukaan Akava on valmis katsomaan työttömyysturvaa kolmikantaisesti, kun nähdään, miten jo aiemmin päätetyt uudistukset vaikuttavat.

Puheenjohtaja Antti Palola STTK:sta ei ota vielä suoraan kantaa porrastukseen, mutta kovin myönteisesti he eivät siihen suhtaudu.

2:23

Hallitus esittelee suunnitelmiaan

Hallitus esittelee tänään iltapäivällä työmarkkinajärjestöille uusia suunnitelmiaan, joilla työllisyyttä voitaisiin lisätä. 

Puolueet ovat olleet vaitonaisia suunnitelmistaan, mutta muutoksia esitetään tiettävästi myös ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan.

Hallituksen piirissä on ainakin pohdittu ansiosidonnaiseen mallia, jossa tuki pienenisi työttömyyden loppuvaiheessa. Mahdollisesti säästyvä raha voitaisiin käyttää työllisyyden tukitoimiin. 

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) vakuutti viimeksi keskiviikkona kokoomuksen eduskuntaryhmän kokouksessa, että työllisyystoimien takia säästyvät rahat eivät päädy budjetin tilkkeeksi vaan kohdennetaan työllisyyden hoitoon.  

Eloranta pohdiskelee, pitäisikö hallitus lupauksensa.  

– On keskusteltu tukitoimien lisäämisestä ja muusta, mutta meillä ei kyllä ole luottamusta siihen, että näin tulisi käymään.Joka kerta kun työttömyysturvaa on uudistettu, on menty taaksepäin.  

Työmarkkinajärjestöistä kerrotaan, ettei hallituksen suunnalta ole annettu niille etukäteen minkäänlaista kirjallista listaa siitä, mitä kokouksessa tullaan käsittelemään. Suullisia ennakkotietoja on kuitenkin tiettävästi kerrottu.

– Tuskinpa ainakaan meiltä tulee vielä minkäänlaisia kuittauksia mihinkään asioihin, koska ei ole ollut aikaa valmistautua. Siinä mielessä mennään huppu päässä, Eloranta sanoo.

SAK suhtautuu varauksella myös siihen, että ansiosidonnaista työttömyysturvaa käytettäisiin laajemmin palkkatukena. Asiaa pitää Elorannan mukaan selvittää ennen kuin siihen voi ottaa lopullista kantaa.

1:44

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.