Mainos

SAK lyttää nollatuntisopimukset: "Työntekijällä kaikki velvollisuudet ilman oikeuksia"

8:39

Huomenta Suomen lähetyksessä keskusteltiin aamulla nollatuntisopimuksista ja niiden kieltämistä vaatineesta kansalaisaloitteesta.

Lähetyksessä SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto toteaa aloitteessa olevan "ihan hyviä ajatuksia", vaikka liitto ei olekaan samaa mieltä kaikista sen ehdotuksista.

Lehdon mukaan nollatuntisopimuksilla töitä tekevät ovat heikossa asemassa työnantajaan nähden. Sopimus mahdollistaakin hänen mielestään työnantajalta erilaisen "pelaamisen", sillä esimerkiksi työpaikan ongelmiin huomiota kiinnittävä työntekijä voi huomata, ettei tunteja enää olekaan tarjolla.

Työnantaja voi siis helposti päästä eroon työntekijästä, vaikka perusteita irtisanomiselle ei olisi. Vastaava tuntien menetyksen riski voi hänen mukaansa olla myös silloin, kun työntekijä kieltäytyy tarjotuista tunneista: töitä ei uudestaan tarjota.

– Nyt tilanne se, että työntekijällä kaikki velvollisuudet ilman oikeuksia, ja työnantajalla kaikki oikeudet ilman velvollisuuksia, hän toteaa.

Ongelmia tuottaa myös työntekijöiden puutteellinen työsuhdeturva ja epäselvyydet sairausajan palkan maksussa.

1:18

Kieltämisestä ei välttämättä apua

Suomen Yrittäjien lainopillinen asiamies Atte Rytkönen kritisoi pyrkimystä kieltää nollatuntisopimukset.

– Jos kielletään yksi työsuhteen muoto, ei se tarkoita, että nykyiset tekijät automaattisesti saisivat työsuhteen. Se tarkoittaa, että työ jätetään tekemättä tai joku muu tekee sen. Kieltäminen ei välttämättä palvelisi niitä, joita sillä yritetään palvella, hän toteaa.

Rytkönen myöntää, että nollatuntisopimuksiin liittyy ongelmia, joihin tulisi pelisääntöjen tarkastelulla puututtava. Hän muistuttaa, että suuri osa nollatuntisopimuksella työtä tekevistä on opiskelijoita tai muita, joilla sopimus sopii elämäntilanteeseen.

Ongelmana oikeasti täyttä päivää tekevät

SAK:n Lehdon mukaan ongelmallista on, jos henkilö käytännössä tekee täysipäivästä työtä, mutta nollatuntisopimuksella.

SAK:n ehdotus onkin, että työntekijälle määriteltäisiin minimiviikkotuntimäärä, joka kasvaisi sitä mukaa, kun tosiasiallinen työmäärä kasvaisi.

Lehto toivoisi työnantajien ottavan tosissaan nollatuntisopimusten ongelmat ja alkavan yhteistyössä korjata havaittuja ongelmia.

– (Nollatuntisopimukset) ovat nousseet esille koettujen ongelmien takia liitoissa ja kansalaisjärjestöissä. Kun on ongelmia, niille on tehtävä jotain, hän toteaa.

Äänestys

Hyväksytkö nollatuntisopimukset?

Kyllä

En

Hyväksytkö nollatuntisopimukset?

Kyllä 17%

En 83%

17%
83%
ääniä 4129 kpl


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.