Nollatuntisopimukset uudistetaan työntekijöille kannattavammiksi: ”Ensimmäistä kertaa historiassa tulee pelisäännöt”

Mikä ratkaisuksi nollatyösopimuksiin? 7:43

Nollatuntisopimuksiin on tulossa pelisäännöt ensimmäistä kertaa historiassa, kertoo työministeri Jari Lindström.

Työnantajien ja työntekijöiden oikeuksia ja velvollisuuksia halutaan tasata myös sopimuksissa, joissa tiettyä kuukausittaista työtuntimäärää ei voida luvata.

Nollatuntisopimuksia ei haluta kieltää, sillä moni voisi jäädä kokonaan työttömäksi, mutta muutoksia on luvassa.

– Nollatuntisopimuksissa on selviä epäoikeudenmukaisuuksia ja niistä halutaan tehdä pelisäännöillä reilumpia. Pelisäännöt liittyvät työaikaan, työministeri Jari Lindström (sin.) selittää Huomenta Suomi -lähetyksessä.

– On olemassa sellaisia tilanteita, joissa työnantaja ei voi luvata tiettyä määrää työtunteja. Mutta ei voi olla niin, että kun tunteja on tarjolla, työntekijälle tulisi sanktioita vuoroista kieltäytymisessä.

Lindström on huolissaan siitä, että nollatuntisopimuksessa oleva työntekijä ei suunnitella elämäänsä, kun tuloa ei välttämättä saa vakituisesti.

Hän uskoo, että malli, joissa esimerkiksi perustulo ja nollatuntisopimus toimisii yhdessä tulon lähteenä, on väistämättä edessä.

– Perustulokokeilu liittyy siihen, että olemme menossa sitä kohti, että palkkaa täydennetään sosiaaliturvalla. En pidä siitä, mutta sitä kohti ollaan menossa.

Työ- ja elinkeinoministeriö tiedottaa nollatuntityösopimuksiin liittyvistä muutoksista tarkemmin myöhemmin tänään.

Lue myös:

    Uusimmat