Saitko ystävältäsi tällaisen viestin Facebookissa tai Instagramissa? Poliisi varoittaa seurauksista, jos lankeat ansaan

Kaksivaiheinen tunnistautuminen on helppo keino parantaa omaa tietoturvaa 0:47
Kaksivaiheinen tunnistautuminen on helppo keino parantaa omaa tietoturvaa. Katso videolta, mistä on kyse toimenpiteessä, jonka poliisikin kehottaa nyt tekemään.

Poliisin tiedossa on tapauksia, joissa suomalaiset ovat haksahtaneet ystäväksi naamioituneelta huijarilta tulleeseen someviestiin ja sen seurauksena menettäneet rahansa. Se tutkii tapauksia identiteettivarkauksina, tietomurtoina ja maksuvälinepetoksina.

Itä-Suomen poliisi varoittaa tiedotteessaan Facebookin ja Instagramin kautta tulevista yhteydenotoista, joissa yritetään kalastella puhelinnumeroita sekä pankkitunnuksia selvällä suomen kielellä.

Se kehottaa kiinnittämään huomiota hyvältäkin ystävältä tulevaan someviestiin, mikäli viestin sisältö poikkeaa tavanomaisesta viestittelystä.

Poliisi kertoo saaneensa ilmoituksia tapauksista, joissa huijari esiintyy ystävän Facebook-profiilin nimissä ja pyytää ensin viestillä puhelinnumeroa. Tämän jälkeen "ystävä" pyytää laittamaan puhelinnumeroon tulevan varmistuskoodin ja kertoo, että he ovat voittaneet arvonnassa, ja kyseistä koodia tarvitaan esimerkiksi palkinnon lunastamiseen.

Todellisuudessa puhelimeen saapuva koodi on käyttäjän Facebook-tilin aito varmistuskoodi, jolla huijari saa uhrin tilin kaapattua ja lähetettyä lisää huijausviestejä uudeksi henkilöksi naamioituneena.

Kun Facebook-tili on huijarin hallussa, pyytää hän pankkitunnuksia, jotta kerrottu arpajaisvoitto saadaan lunastettua tai siirrettyä uhrin tilille.

Poliisi varoittaa, että pankkitunnusten luovuttamisen jälkeen huijari tyhjentää uhrin pankkitilin, eikä suinkaan siirrä tilille rahaa.

Poliisi toivoo, ettei kukaan luovuttaisi pankkitietojaan sosiaalisen median kautta kellekään. Se kehottaa ottamaan myös kaksivaiheisen tunnistuksen käyttöön sometileillä tietoturvan parantamiseksi.


Lähde: Poliisi

Lue myös:

    Uusimmat