Saitko puhelimeesi ilmoituksen mahdollisesta altistumisesta koronalle? Sovelluksen kehittäjä kertoo MTV:lle, miksi ei ole syytä huoleen

Moni saattoi huolestua torstaina, kun iPhoneen kilahti viesti ”mahdollisesta altistuksesta” koronavirukselle. Huoli on turha, jos ilmoitus ei tullut varsinaisesta Koronavilkku-sovelluksesta.

Torstainen ilmoitus mahdollisesta koronalle altistumisesta oli osa iPhonen viikkoraporttia. Osalle iOS-käyttöjärjestelmän eli Applen laitteiden käyttäjistä viesti on tullut ja osalle ei.

Hämmentävintä on se, että osalla ihmisistä puhelimen näytöllä kerrottiin yhdestä tai useammasta mahdollisesta altistumisesta tällä viikolla.

Vaikka mahdollisten altistumisten määrä on jokin muu kuin 0, se ei välttämättä tarkoita, että ihminen todella olisi altistunut virukselle.

iPhonen viikkoraportti luetteloi kaikki tilanteet, joissa puhelimen Bluetooth-yhteys on kuullut koronasairaan puhelimen vain lyhyenkin hetken ajan tai pitkän matkan päästä. Koronavilkku valitsee näistä ilmoitettavaksi vain ne, joissa altistumistodennäköisyys on merkittävä. Katso alempaa, millä kriteereillä merkittävä todennäköisyys täyttyy.

Hämmentävä sanamuoto

Koronavilkun kehittäneen Solitan Sami Köykkä kertoo MTV:lle, että heiltä on oltu yhteydessä Appleen torstaisten viestien tiimoilta. Köykän mukaan Applella ollaan tietoisia väärän kuvan antavasta sanamuodosta, ja sitä ollaan hänen tietojensa mukaan muuttamassa neutraalimpaan muotoon.

iPhonen lähettämän ilmoituksen ja siitä syntyvän turhan huolen nosti Twitterissä esille myös THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho.

Myös muiden kuin iOs-käyttöjärjestelmien puhelimet lähettävät ilmoituksia koronasovelluksesta, vaikka altistumista ei ole tapahtunut. Esimerkiksi Android-käyttäjä saattaa ajoittain saada viestin siitä, että Koronavilkku on edelleen käytössä.

Näin sovellus toimii

Sairastunut saa koronavirustestin ollessa positiivinen terveydenhuollosta koodin, jonka hän syöttää Koronavilkkuun. Sitten muiden sovelluksen käyttäjien puhelimet tarkastavat, onko laitteen omistaja ollut tekemisissä sairastuneen kanssa.

Köykkä kertoo, että Koronavilkku toimii THL:n pisteytysarvojen mukaan. Jokainen mahdollinen altistuminen lasketaan kolmen eri arvon mukaan.

Ensimmäinen niistä on aika. Jos Koronavilkun käyttäjä on sairastuneen lähellä alle viisi minuuttia, on pistemäärä pienin mahdollinen. Yli puolen tunnin lähellä olo taas johtaa maksimipisteisiin.

Toinen vaikuttava asia on etäisyys. Vierekkäin ollessa pisteet ovat suurimmat mahdolliset, kauempana oleminen taas vähentää pisteitä.

Kolmanneksi vaikuttaa mahdollisen altistumistilanteen tarkempi vertailu. Näihin pisteisiin vaikuttaa muun muassa se, onko henkilö saanut koronatartunnan hiljattain vai sairastanut jo pidempään.

Esimerkki Mikkelistä

Köykkä kertoo havainnollistavan esimerkin Mikkelistä, josta on viime päivinä kuulunut huolestuttavia koronauutisia.

Hänen tietoonsa on tullut tapauksia, jossa jääkiekkokatsomossa olleet henkilöt ovat olleet lähellä pukukoppitiloja. Tällöin heidän puhelimensa ovat rekisteröineet ”mahdollisen altistumisen”, vaikka Koronavilkun lähettämään ilmoitukseen mahdollisesta altistumisesta ei olekaan ollut riittäviä kriteerejä.

Lue myös:

    Uusimmat