Sairauskohtauksessa kolaroineen Jyrkin "pitkä marssi" päättyi – korkein oikeus sinetöi diabetestörmäilyn tuomion

Espoolaisen Jyrki Seppäsen pitkä odotus päättyi, kun korkein oikeus päätti olla ottamatta käsittelyyn häntä koskevaa kolariasiaa.

Näin hovioikeuden vapauttava tuomio pysyy voimassa.

Tapaus koski sitä, kuinka nykyään eläkkeelle siirtynyt Seppänen oli kesäkuussa 2020 ajanut töistä kotiin, kun hänen verensokerinsa laski yllättäen niin alhaiseksi, että hänelle aiheutui hypoglykemia. Hypoglykemia on matalan verensokerin tila, joka johtaa tajuttomuuteen. Sitä ennen henkilön sairaudentunto, muisti sekä ymmärrys tilanteen hallinnasta ja vaarallisuudesta voi puuttua, mikä Seppäsen kohdalla johti kolariin.

– Viimeinen muistikuva oli Leppävaaran tunnelissa. Seuraava muistikuva on Westendinpuiston koulun luona ambulanssissa, Seppänen kertoi MTV Uutisille aiemmin.

Sairauskohtauksen aikana hän oli ajanut liikenteenjakajien väärältä puolelta, törmännyt kahteen liikennemerkkiin, pakottanut toisia autoja väistämään itseään sekä kolaroinut toisen henkilöauton kanssa.

Oikeus: Sairauskohtaus oli ennakoimaton

Yli 35 vuotta ykköstyypin diabetesta sairastanut Seppänen oli hoitanut sairauttaan vuosia. Oikeudessa puitiin sitä, oliko hän syypää sairauskohtauksen aiheuttamaan onnettomuuteen, koska ei ollut mitannut verensokeriaan ennen ajoon lähtöä.

Oikeus tuli lopputulokseen, jonka mukaan kyse oli ennakoimattomasta sairauskohtauksesta eikä Seppänen ollut toiminut huolimattomasti. 

Syyttäjä valitti tuomiosta korkeimpaan oikeuteen. Maaliskuun alussa korkein oikeus kuitenkin päätti, ettei anna asiassa valituslupaa. Näin hovioikeuden tuomio jäi voimaan.

Uuvuttava marssi oikeuden rattaissa

Seppänen on päätöksestä luonnollisesti tyytyväinen, vaikka kokeekin tulleensa kohdelluksi kohtuuttomalla tavalla. Hän kuvailee olleensa kolme vuotta löysässä hirressä odottaessaan oikeuden päätöksiä eri oikeusasteissa.

– Tämä oli aika pitkä marssi, hän toteaa.

– Uuvuttavaahan tuo oli, kun joutui noihin rattaanpyöriin.

Iso kivi sydämeltä

Seppänen kritisoi sitä, että hänestä viranomaiset veivät asian eteenpäin liian löysin perustein, ja lopputuloksena oli kallis ja pitkäaikainen oikeusprosessi. Hän toivoo, että oman tapauksensa myötä syyttäjät tekisivät taustatyönsä asioissa paremmin, eikä vastaavaa oikeusprosessia jouduttaisi toiste näkemään.

Hän koki asian myös periaatteellisesti tärkeäksi: diabeetikoita on Suomessa paljon, joten ratkaisu voi välillisesti olla merkityksellinen myös isolle joukolle muita ihmisiä, jotka vastaavaan tilanteen voisivat joutua.

Hän kuvailee, ettei oikeusprosessin takia ole päässyt kunnolla viettämään eläkepäiviään lähes lainkaan. Nyt tilanne muuttuu.

– Eilen päivä pysähtyi hetkeksi aikaa, se oli niin iso kivi, joka lähti sydämeltä, hän sanoo.

Ykköstyypin diabetes on yleistynyt huomattavasti Helsingissä korona-aikana 8:25
Ykköstyypin diabetes on yleistynyt huomattavasti Helsingissä korona-aikana. Viiden jälkeen -ohjelmassa selvitettiin ilmiön taustat.

Lue myös:

    Uusimmat