Mainos

Sairaanhoitajien lakko laajeni Ruotsissa

Kaksi viikkon sitten Ruotsissa alkanut sairaanhoitohenkilökunnan lakko laajení tänään koskemaan koko maata. Lakkoon osallistuvien määrä yli kaksinkertaistui, nyt lakossa on yhteensä n 8000 sairaanhoitajaa, laboratoriohoitajaa, röntgenhoitajaa ja kätilöä. Osa lakossa olleista palasi vuorostaan töihin.

Ammattiliitto Vårdförbundet vaatii 15 prosentin palkankorotusta kahden vuoden aikana. Korotus merkitsisi 360 euron verran lisäystä kuukausipalkkaan.

Neuvottelutilanteen kerrotaan olevan täysin lukossa: työntekijäliitto tapaa työnantajaosapuolen edustajia tiistaina.

Lakko vahvistaa suuren yleisön tuki. Lentien mielipidetiedustelun mukaan yli 80 prosenttia kannattaa työtaistelua, vain viisi prosenttia ilmoittaa vastustavansa sitä.

Kahden lakkoviikon aikana yhdenkään potilaan ei kerrota joutuneen vaaraan. Eniten lakko on vaikuttanut ortopedisiin leikkauksiin jonottaineisiin potilaisiin.

Tanskan lakko loppumaisillaan

Tanskassa 70 000 sairaanhoitajan kolme viikkoa jatkunut lakon odotetaan sensijaan osittain loppuvan. Kunnallista työnantaja edustava KL on hyväksynyt sopimusesityksen, ja työntekijäliiton FOA:n odotetaan hyväksyvän sen. Noin 4000 hoitajan lakko jatkuu silti, koska heidän työnantajansa eivät kuulu kunnalliseen vaan alueellisen tason liittoon, joka neuvottelee erikseen. Kunnallinen työnantaja Tanskassa on tarjonnut 12,8 %:n palkankorotusta kolmen vuoden aikana.

Potilaita siirretään - Suomeen?

Ruotsin sairaaloissa on aloitettu jo potilaiden siirtäminen hoitoa takaaviin keskitettyihin sairaaloihin. Mahdollisista siirroista Suomeen ei ole vielä tietoa.

Suomalainen sisarjärjestö Tehy tukee molempien pohjoismaiden hoitoalan lakkoja. Tehy neuvoo liittonsa jäseniä olemaan menemättä naapurimaiden lakonlaisiin töihin ylityötiellon ja hakusaarron pelisääntöjen mukaisesti. Tehy on myös valmis maksamaan avustusta lakossa naapurimaissa oleville liittonsa jäsenille.

Tehyllä ei ole kantaa Suomeen mahdollisesti siirrettävien ruotsalaispotilaiden hoidosta. Se on liiton kertoman mukaan työnantajan asia.

Suomen sairaanhoitajien työtaistelu viime syksynä nosti palkkoja Tehyn laskelman mukaan 22 - 28 % neljän vuoden aikana. Suomessa sairaanhoitajat eivät menneet lakkoon vaan uhkasivat joukkoirtisanomisella. Työnantajapuoli taipui vain vähän ennen 12 800 hoitajan irtisanoutumisen toteutumisen aattona.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.