Sairaanhoitajaliitto perää koronapaineen alla murtuville hoitajille erillistä reilua korvausta – "En usko, että olisivat muutamasta satasesta mielissään"

MTV  Uutisten Euroopan kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kertoo koronaepidemian tiukentaneen hoitajatilanteen äärimmilleen 1:04
Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa, että Suomessa hoitajien pitäisi saada noin tuhat euroa lisäkorvauksena.

Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja varoittaa sairaanhoitajien uupumuksen aiheuttavan pahimmillaan jopa riskin potilasturvallisuudelle. Sairaanhoitajille toivotaan rahakorvausta ylimääräisestä työstä ja joustosta, johon he ovat joutuneet koronaepidemian takia.

Suomessa sairaanhoitopiirit eivät ole lämmenneet korvauksien maksamiselle. Yksityisellä puolella Terveystalo on ilmoittanut maksavansa kertakorvauksena 500 euron palkkion hoitajille. 

Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa, että Suomessa hoitajien pitäisi saada noin tuhat euroa lisäkorvauksena.

– Aika usein on väläytetty tuhatta euroa, ja sellainen summa varmasti lämmittää mieltä. En usko, että sairaanhoitajat olisivat muutamista satasista mielissään. Toki Terveystalon uutinen on sata kertaa parempi kuin ei mitään, Hahtela sanoi. 

Hänen mukaansa hoitajat kokevat tulleensa kohdelluksi epäoikeudenmukaisesti.

– Sairaanhoitajat kokevat, että heidät voidaan pakottaa työtehtäviin. Heistä tuntuu kurjalta kuulla, että valtio satsaa johonkin muualle, mutta kun aletaan puhua hoitohenkilökunnan koronalisistä, vallitsee täysi hiljaisuus.

Lue myös:

"Uupuminen on jo potilasturvallisuusriski"

Hahtela lisää, että raha ei ole ainoa keino lisätä motivaatiota ja jaksamista.

– Meillä on pitkään laiminlyöty velvollisuutta huolehtia työturvallisuudesta, työoloista ja resurssien hoitamisesta kuntoon. Työvuoroja joudutaan suunnittelemaan vajaiksi ja kun ihmisiä sairastuu, jää kuorma jäljellä oleville.

Hahtelan mukaan kentältä kantautuu viestejä, että hoitajat ovat työssään uupuneita ja jopa epätoivoisia.

– Koronan myötä on jouduttu perehtymään ja perehdyttämään sekä siirtymään uusiin työtehtäviin lyhyelläkin varoitusajalla.

Hahtela uskoo pitkäaikaisen uupumisen vaarantavan myös potilaiden turvallisuuden.

– Uupunut sairaanhoitaja on potilasturvallisuusriski. Mietin, mitä täytyy tapahtua työpaikoilla, ennen kuin tähän havahdutaan.

MTV Uutisten Euroopan kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kertoi ohjelmassa, että Saksassa vanhusten hoitajille maksettiin jo keväällä 1 500 euron kertakorvauksia korona-ajan kuormittavuudesta. Saksassa on myös hiljattain tehty päätös 300-600 euron koronakorvauksista sairaanhoitohenkilöstölle. 

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat