Tiina jaksoi sairaanhoitajana 17 vuotta, sitten sai riittää – avautuu nyt uranvaihtoon johtaneista syistä: "Huomasin olevani todella uupunut"

2:00
Koronavirus on kuormittanut sairaanhoitajien jaksamista koko pandemian ajan – Uutisaamu perehtyi sairaanhoitajaliiton jäsenkyselyyn, jossa on havaittavissa huolestuttavia piirteitä.

Sairaanhoitajaliiton kysely paljasti hoitajien kärsivän uupumuksesta koronapandemian myötä. Uutinen ei yllätä Tina Stenmania, joka jätti sairaanhoitajan työn vuosi sitten kesällä.

Turussa asuva Tiina Stenman valmistui sairaanhoitajaksi 20 vuotta sitten joulukuussa. Oma inspiraatio uravalinnalle löytyi läheltä.

– Oma lukion terveydenhoitaja oli minulle hyvä esimerkki hoitajasta,  tapa miten hän kohtasi ihmiset oli huomioiva. Olin myös jo partiossa kiinnostunut ensiavusta, Stenman muistelee MTV Uutisten haastattelussa.

Stenmanin ura käynnistyi pääkaupunkiseudulta, mistä elämä kuljetti hänet Pirkanmaan kautta lopulta Varsinais-Suomeen. Päivystyspoliklinikan sairaanhoitajan ja ensihoitajan työt tulivat 17 vuoden työuran aikana tutuiksi.

– Vuosien varrella on tullut hoidettua päivystyspotilaita aina pikkulapsien korvatulehduksista vakavasti loukkaantuneisiin ja sairastuneisiin aikuisiin sekä vanhuksiin.

Monipuolinen työ haasteiden kera

Stenman kuvailee sairaanhoitajan työtä psyykkisesti ja fyysisesti haastavaksi työksi, jossa tarvitaan vahvoja vuorovaikutustaitoja. Samalla hän kuitenkin painottaa työn olevan antoisaa ja varsin monipuolista.

– Kolmivuorotyö oli nuorempana helpompaa, mutta työtahti kiristyi (urani) viimeisinä vuosina. Huomasin olevani todella uupunut niin henkisesti kuin fyysisesti, Stenman toteaa.

Sairaanhoitajaliiton kyselyssä vastaajista jopa 40 prosenttia sanoi olevansa uupunut tai erittäin uupunut koronakevään jälkeen.

– Kyse ei ole pelkästään fyysisestä uupumuksesta, vaan myös henkisestä. Hoitajat kohtaavat työssään myös väkivaltaa ja traagisia ihmiskohtaloita, mikä kuormittaa haastavan hoitotyön ohella, Stenman sanoo.

Hänen mielestä palkka suhteessa työnvaativuuteen ei myöskään kohtaa sairaanhoitajan työssä.

– Korvaus mikä vaativasta työstä saadaan on kaiken kaikkiaan liian pieni. Se oli myös yksi tekijä, mikä sai minut vaihtamaan uraa.

Hoitajuus vahva osa persoonaa

Päätös sairaanhoitajan työn lopettamisesta ei ollut Stenmanin mukaan helppo. Hän kuvaakin sairaanhoitajuuden olevan syvällä omassa persoonassa.

– Kaipaan niitä potilaskohtaamisia, itse hoitotyötä ja työystäviä.

Sairaanhoitajaliiton kyselyssä alanvaihtoa koronapandemian keskellä kertoi harkitsevansa yli puolet vastaajista. Noin kolmannes oli jo ennen pandemiaa pohtinut vaihtavansa alaa.

Stenmanin kohdalla päätökseen vaikutti urakehitysmahdollisuudet.

– Halusin kehittyä urallani enemmän asiantuntija- ja kehittämistehtäviin, mutta lähes ainoa mahdollisuus olisi ollut van edetä johtotasolla, mikä taas ei kiinnostanut minua, Stenman summaa.

Paluu takaisin sairaanhoitajan työhön ei ole mahdoton ajatus Stenmanille. Tällä hetkellä hän työskentelee verkkokoulutusasiantuntijana. 

– Tavallaan olen hoitoalalla edelleen, sillä koulutukset liittyvät terveydenhoitoon, Stenman naurahtaa.

Katso yllä olevalta videolta lisää Sairaanhoitajaliiton kyselytuloksista!


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja