Sairaanhoitaja Tico rakastaa työtään, mutta on valmis irtisanoutumaan: "Luottamus on muserrettu"

"Hoitajapula on ollut todellisuutta jo ennen tätä"– tällaiset terveiset sairaanhoitaja lähettää päättäjille 0:48
"Hoitajapula on ollut todellisuutta jo ennen tätä" – tällaiset terveiset sairaanhoitaja Tico Svart lähettää päättäjille.

Sairaanhoitaja Tico Svart HUSista on valmiina irtisanoutumaan, jos hoitajien työtaistelussa edetään joukkoirtisanomisiin asti. 

– Olen tehnyt päätöksen, että jos tällaisiin toimiin lähdetään, olen mukana ja seison järjestön päätösten takana, määräaikaisessa työsuhteessa oleva sairaanhoitaja kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super ilmoittivat eilen alkavansa valmistella joukkoirtisanoutumista, koska niiden mielestä valmistelussa oleva potilasturvallisuuslaki vei hoitajien lakko-oikeuden ja siksi tarvitaan järeämpiä työtaistelutoimia. Hoitajat aloittivat tänään ylityö- ja vuoronvaihtokiellon, joka on voimassa toistaiseksi.

Hoitajana työskentelevä Tico Svart kertoo, ettei purematta niellyt lakon perumisen perusteita.

– Useat kollegat minun lisäkseni olisivat ihan mielenkiinnosta halunneet nähdä, olisiko pakkolaki runnottu oikeasti läpi, hän toteaa.

"Jono kulkee poispäin työpaikoilta"

Svartin mukaan sairaanhoitojärjestelmä on jo pitkään perustunut hoitajien venymiseen, ja useissa yksiköissä on vanhastaan on kamppailtu henkilöstön riittävyyden eli hoitajapulan kanssa. Jos joukkoirtisanoutumisiin päädytään, ongelmat vain pahenevat.

Samalla ovi käy alalla muutenkin tiuhaan.

– Tämä kuuluisa jono, mistä paljon puhutaan, se valitettavasti kulkee tänä päivänä ihan toiseen suuntaan. Eli poispäin työpaikoilta, Svart kertoo.

"Luottamusta työnantajapuoleen on muserrettu"

Svart kokee erityisen räikeänä eron koronavuonna 2020 puheiden ja nyt käytävän keskustelun välillä. Vuonna 2020 korostettiin hoitajien työn tärkeyttä. Nyt taas esimerkiksi työnjohdon koetaan antaneen virheellistäkin tietoa.

– Luottamus työnantajapuoleen on muserrettu, Svart sanoo.

Svart kertoo myös saavansa paljon viestejä, joissa esimerkiksi alalle opiskelevat pohtivat, kannattaako alalle pyrkiä. Se kertoo hänen mukaansa alan huonosta vetovoimasta.

Svart itse rakastaa työtään sairaanhoitajana.

– Koen, että teen maailman parasta työtä.

Svart myös uskoo, että sopimus työnantajan ja -tekijöiden välillä lopulta löytyy.

Hoitajajärjestöt valmistelevat joukkoirtisanoutumisia – hoitaja valmiina irtisanoutumaan 6:51
Näin irtisanomisuhka vaikuttaa hoitoalalla – katso sairaanhoitaja Tico Svartin haastattelu kokonaisuudessaan.

Lue myös:

    Uusimmat