Sairaan pikkuvauvan hoidot lopetettiin – äiti kertoo musertavista hyvästeistä: ”Itkimme ja rukoilimme häntä päästämään irti”

Yhdysvaltalaisäiti sai pahimpia mahdollisia uutisia kuullessaan, että hänen odottamansa vauva olisi syntyessään hyvin sairas. Kuukausien taistelun jälkeen tyttövauva irrotettiin elämää ylläpitävistä koneista.

Yhdysvaltalaisen Shannon Weltonin koko elämä muuttui alkuvuonna 2019, kun hän sai kuulla odottamansa tyttövauvan sydämen olevan epänormaali. Vanhemmille kerrottiin, että sikiöllä oli sydämen vasemman puolen vajaakehitys sekä palleatyrä.

– Meille sanottiin, ettei hän selviäisi näiden kahden vakavan vian vuoksi. Olimme järkyttyneitä, Shannon kirjoittaa Love What Matters -sivustolla.

Sydämen vasemman puolen vajaakehitys tarkoittaa, että sydämen vasen kammio ja siihen liittyvät läpät ja suonirakenteet ovat jääneet niin vajaakehittyneiksi, että sydämen vasen puoli ei kykene itsenäisesti ylläpitämään verenkiertoa. Synnynnäisen palleatyrän seurauksena vatsaontelon elimet pääsevät rintaontelon puolelle, mikä johtaa hengitysvaikeuksiin ja hapenpuutteeseen.

Sairas syntymätön lapsi sai nimen Cora, koska nimi muistuttaa espanjan kielen sanaa ”corazon”, sydän. Muutamia viikkoja myöhemmin lääkärit vetivät pois palleatyrädiagnoosin. Vanhemmat olivat onnellisia, mutta ilo oli liian aikaista.

Leikkauksia, lääkkeitä ja elvytyskoneita

Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Cora Orianna Lee Welton syntyi maaliskuun 28. päivä. Shannon ihastui vauvan hiuspehkoon, leukakuoppaan ja kauniisiin sinisiin silmiin. Synnytys oli niitä harvoja hetkiä, jolloin vanhemmat näkivät tyttärensä kasvot sellaisinaan, ilman letkuja tai maskeja. Seuraavien päivien aikana Coraa vietiin tutkimuksesta toiseen ja hän sai runsaasti lääkkeitä.

Vain kahden päivän ikäisenä Cora joutui ensimmäiseen avosydänleikkaukseen. Vanhemmat rukoilivat, että heidän lapsensa selviäisi. Ja niin selvisikin. Seuraavien muutaman päivän ajan Coralle annettiin rutkasti lääkkeitä, jotka saivat vauvan pienen kehon turpoamaan.

Coran kunto ei kohentunut leikkauksen jälkeen toivotulla tavalla. Hänen sydämensä ja verenkiertonsa eivät edelleenkään toimineet normaalisti. Myös Coran keuhkoissa oli vikaa. Pikkuvauva laitettiin kiinni verta hapettavaan koneeseen.

– Se on elvytyskone. Moni, joka menee siihen, ei koskaan tule pois, Shannon kirjoittaa.

Vasta kaksiviikkoisena Cora meni jo toiseen avosydänleikkaukseensa. Leikkauksen yhteydessä vauvan sydänläppä vaihdettiin suurempaan. Vanhempien sydäntä särki tieto, että läppä oli toiselta kuolleelta vauvalta.

– Emme voineet kuvitella, kuinka surullisia he olivat, Shannon kirjoittaa.

Pian Coran vanhemmat ymmärsivät, että hekin tulisivat kokemaan saman surun.

Kaksi sydäntä särkevää vaihtoehtoa

Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Kaksi päivää toisen avosydänleikkauksen jälkeen Cora irrotettiin verta hapettavasta koneesta. Vanhemmat näkivät pitkästä aikaa vauvansa silmät auki. Coran kunto säilyi hyvänä lähes kuusi päivää.

Kun vanhemmat olivat yhtenä päivänä ajamassa kohti sairaalaa, he saivat pahimman mahdollisen puhelun. Coran kunto oli romahtanut ja häntä elvytettiin. Vanhempien saapuessa sairaalaan Coran huone oli täynnä sairaanhoitajia ja lääkäreitä.

– Pelkäsimme, että tämä olisi loppu, Shannon muistelee.

Puolentoista tunnin elvytyksen jälkeen lääkärit olivat vihdoin valmiita jälleen yhdistämään Coran elämää ylläpitäviin koneisiin. Vauvan vointi koheni hyvän hoidon ansiosta, mutta lääkärit epäröivät lapsen pitämistä verta hapettavassa koneessa, johon liittyy verenvuotojen ja veren hyytymisjärjestelmän häiriöiden riski.

Coralle päätettiin tehdä kolmas avosydänleikkaus. Mutta toisin kuin kaksi aiempaa operaatiota, tämä ei mennyt hyvin. Vauvan aortta alkoi vuotaa, eivätkä kirurgit saaneet verenvuotoa tyrehdytettyä. Verensiirroista huolimatta lääkärit pelkäsivät, ettei Cora selviäisi muutamaa päivää kauempaa.

Ihmeellistä kyllä, Coran verenvuoto tyrehtyi lopulta. Pian vauva alkoi kuitenkin saada sairauskohtauksia. Lääkärit kertoivat vanhemmille, etteivät uskoneet Coran enää selviävän ja antoivat vanhemmille kaksi vaihtoehtoa. He voisivat joko jatkaa vauvansa hoitoja tai aloittaa saattohoidon.

– Sydämemme särkyivät näistä kahdesta vaihtoehdosta, Shannon kirjoittaa.

Aluksi vanhemmat päättivät jatkaa Coran hoitoja. Pian he tulivat kuitenkin toisiin ajatuksiin. Vanhemmista tuntui, että Coran maanpäällinen matka oli lähellä loppuaan.

Haikeat hyvästit

Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Coran lyhyeksi jääneen elämän viimeisinä päivinä vauva oli perheensä ympäröimä. Coralle luettiin ja laulettiin. Kesäkuun 27. päivä perhe näki Coran viimeisen kerran.

– Pesin Coran hiukset ja puhdistin hänen kehonsa pesulapulla. Puin hänet puhtaisiin vaatteisiin, laitoin hänen päähänsä lempipantamme ja kapaloin hänet tiukasti, Shannon muistelee.

Sitten alkoivat haikeat hyvästit. Cora sai suukkoja ja halauksia.

– Kun oli minun vuoroni pidellä häntä, sairaanhoitaja poisti hänen hengitysletkunsa, jotta näkisimme hänet ja voisimme suudella hänen kasvojaan. Oli ihanaa viimein nähdä hänen koko kasvonsa. Hän oli niin kaunis. Hän oli hereillä ja katsoi meitä rakkautta silmissään.

Kun hyvästit oli annettu, lääkärit nostivat Coran kipulääkitystä ja sammuttivat elämää ylläpitävät laitteet. Vanhemmat itkivät pyytäessään vauvaansa lopettamaan taistelun.

– Itkimme ja rukoilimme häntä päästämään irti, Shannon kirjoittaa.

Cora kuoli äitinsä käsivarsille vain kolmen kuukauden ikäisenä. Lyhyt, kivun täyttämä elämä oli päättynyt.

Lue myös:

    Uusimmat